U subotu 28. rujna

Dva dana do Uštipak festa!

Cilj manifestacije je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.
Lifestyle / Flash | 26. 09. 2019. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još samo dva dana dijeli nas od gastro – turističke manifestacije „Uštipak fest“ koja će se održati u subotu 28. rujna na Trgu Kralja Tomislava u Čapljini s početkom u 17 sati. Užurbano se vrše zadnje pripreme kako bi prvi Uštipak fest protekao u najboljem redu.

“Za sada sve ide prema planu. Svakodnevno nam se javljaju ugostitelji, vinari, ekipe koje se žele natjecati u spravljanju uštipka, mali proizvođači tradicionalnih proizvoda koji se žele uključiti u festival…zbilja smo jako iznenađeni velikom zainteresiranošću I ovim putem želim zahvaliti svima koji su prepoznali potencijal Uštipak festa. I vrijeme će nas poslužiti, kažu meteorolozi da će biti sunčano I vedro što nas iznimno veseli”, poručuje Dijana Bošnjak iz Centra za investicije I razvoj poduzetništva koji je organizator Uštipak festa.

Cilj manifestacije je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.  “Zvijezda” večeri je tradicionalni hercegovački uštipak koji će bake u narodnim nošnjama spravljati od svježeg domaćeg čapljinskog brašna iz stare mlinice u Strugama – Mlini Krešić, stonske soli koja se od davnina koristila za spravljanje autohtonih jela Hercegovine te izvorne hercegovačke vode Leda.

Da nitko ne ostane gladan, pobrinut će se posebna ekipa Čapljinca Luke Stojića Lule koji će u velikoj posudi po prvi puta peći uštipke, ali I simbolično ispeći najduži hercegovački uštipak.

Kako su uz uštipke uvijek išli sir, pršut i vina tako će taj dan biti predstavljena Pruštana Herceg iz Pologa te Žilavka I Blatina vinarija: Vina Zadro, Vina Matić, Vinarija LUG, Podrumi Andrija te Vinarija Čitluk kao i sad već poznato čapljinsko Trojansko pivo. Posebna atrakcija bit će sirna plata na kojoj će Mljekara Livno, Puđa eko sir te Farma Galac Mostar predstaviti razne hercegovačke sireve na drvenoj plati dužine tri (3) metra nazvanoj “Sirna plata Katarine Kosače”.

Foto:PR / Dva dana do Uštipak festa!

Dio Uštipak festa biti će posvećen hercegovačkoj trpezi gdje će tradicionalna jela Hercegovine prezentirati: Udruga STAP, Hajdučke vrleti, Marića Gaj, restoran Udovice, restoran Villa Rustica, San Marino, motel Park Karaotok, Storia restoran, Nacionalni restoran MM itd., pa će se na trpezi naći jela poput pure s lučenicom, raštike, divljeg zelja, lešo I pečene janjetine, hercegovačke tave, brudeta od jegulja I žaba, ribe plotice te hercegovačke pastrmke, kruh ispod peke, teletina ispod peke, hercegovački ćupter, smokvara itd.

Za dobro raspoloženje do kasnih večernjih sati pobrinut će se Trio Gušt.

Ovaj specifični festival koji promovira autohtonu gastronomiju Hercegovine organizira se u suradnji s partnerima: Grad Čapljina, Federalno ministarstvo kulture i športa, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada HNŽ/K, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ/K, Turistička zajednica HNŽ/K, Udruga STAP, Udruga Life.

Sponzori festivala: Leda, Namex, Lino Lada, Mljekara Livno, Puđa sir, Farma “Galac” Mostar, Pršutana Herceg, Mlini Krešić, Vinarija Lug, Vinarija Zadro, Vina Matić, Podrumi Andrija, Vinarija Čitluk, Trojansko pivo, Hajdučke vrleti, Marića Gaj Grude, Basilico gastro bar, Motel “Park” Karaotok, Restoran Villa Rustica.

Glavni medijski pokrovitelj: RTV HB. Ostali medijski pokrovitelji: Bljesak.info, Dnevni list, Jabuka.tv, caportal.net, HMS, Manager.ba, Enter.ba, Radio Čapljina, Običan radio, Interconnect, From herzegovina with love

Srdačan pozdrav,

PROGRAM MANIFESTACIJE:

17:00 – 18:00 Lino party s Lino uštipcima

18:00 – 18:20 Svečano otvorenje festivala

18:20 – 20:30 Mini gastro radionice te predstavljanje “Trpeze naših predaka”, natjecanje amatera u

spravljanju uštipka, ocjenjivanje restoranskih najboljih uštipaka itd

20:30 - 21:00 Nastup KUD-ova

21:00 - 00:00 Koncert “Trio Gušt”

Voditelj manifestacije: Boris Čerkuč

Kopirati
Drag cursor here to close