Novo istraživanje

Dugotrajan stres može voditi upalama u mozgu i gubitku pamćenja

Lifestyle / Flash | 14. 05. 2017. u 14:52 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stres koji dugo traje može voditi gubitku pamćenja i upalama u mozgu, piše u članku objavljenom u Journal of Neuroscience. Profesor Godbout sa Ohio State University kaže da je otkriće o tome da upala u mozgu uzrokovana imunološkim sustavom djeluje na pamćenje, vrlo važno i otvara nove mogućnosti ciljanog djelovanja lijekovima na imunološki sustav, piše Telegram.hr.

Proučavajući miševe izložene ponavljanoj agresiji, znanstvenici su ustanovili da se životinje nisu mogle sjetiti lokacije gdje je rupa u koju mogu pobjeći. Efekt se javio nakon učestalih posjeta dominantnog alfa miša koji ih je zlostavljao, što je znanstvenike dovelo do zaključka da samo jedna stresna situacija ne vodi zaboravljivosti ali ponovljene situacije da.

Kriv je kronični stres, ne samo jedna stresna situacija, razgovor ili sastanak. Miševi pod stresom imali su promjene u mozgu, uključujući upalu koju je izazvao njihov vlastiti imunološki sustav. Kratkotrajni gubitak sjećanja izazvan upalom u mozgu rezultat je pojave imunoloških stanica makrofaga. Mobingirani miševi imali su problema s memorijom i izbjegavali su socijani kontakt do 4 tjedna, pokazujući znakove depresivnog ponašanja.

Kada su dobili protuupalne lijekove, simptomi depresije nisu se povukli iako su gubitak memorije i stanice magofaga nestale. Istraživanje zaključuje da su problemi poststresne memorije direktno povezani s upalom, a ne oštećenjem mozga. Dobra je vijest da su se miševi u potpunosti oporavili za 28 dana nakon zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close