112 Awards

Dubrovnik: Nagrađeni spašavatelji tajlandskih dječaka

Nagrada „Rescue Coordination Award” uručena je Specijalnoj postrojbi tajlandske Kraljevske ratne mornarice (Royal Thai Navy SEALs) za uspješno koordiniranje akcijom, prenosi Hina.
Lifestyle / Flash | 11. 04. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana dodjela nagrada  „112 Awards“, u organizaciji Udruge europskog broja za hitne službe (EENA- European Emergency Number Association) održana je u srijedu u Dubrovniku a nagrađeni su sudionici akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera, zatočenih više od dva tjedna u špilji.  

Nagrade  „112 Awards“ EENA je dodijelila u sklopu svoje redovite godišnje konferencije, a svečanost je održana u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, priopćeno je iz MUP-a RH. 

 Ove godine EENA je odlučila nagrade dodijeliti akterima akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda u srpnju 2018. 

 Tako je nagradu „International Cooperation Award” dobio Ivan Karadžić, član međunarodnog tima za spašavanje iz Danske, koji je nagradu primio u ime svih ronilaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja. 

 Nagrada „Rescue Coordination Award” uručena je Specijalnoj postrojbi tajlandske Kraljevske ratne mornarice (Royal Thai Navy SEALs) za uspješno koordiniranje akcijom, prenosi Hina. 

 Pozdravljaujući sudionike konferencije uime hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pomoćnik Damir Trut rekao je kako mu je čast uručiti nagrade 'hrabrim ljudima, koji su, riskirajući vlastite živote, spasili tuđe, pogotovo u tako zahtjevnoj akciji, kao što je spašavanje tajlandskih dječaka'. 

 Međunarodni aspekt pružanja pomoći dokaz je da humanost ne poznaje granice niti pripadnost određenoj narodnosti i vjeri. Ono što prepoznaje je potreba za koordinacijom svih segmenata žurnih službi i operativnih snaga, a upravo je ova akcija dokaz uspješne i profesionaolne koordinacije, koja je rezultirala pozitivnim ishodom, rekao je Trut. 

 Ujedno je zahvalio EENA-i što je za obilježavanje jubilarne 20. obljetnice izabrala Hrvatsku i Grad Dubrovnik, naglasivši kako Hrvatska ulaže znatne napore u razvoj sustava civilne zaštite i promidžbi broja 112, što pridonosi jačanju sigurnosti hrvatskih građana i njenih gostiju te je svojim sposobnostima ,znanjem i vještinama nezaobilazan čimbenik europske stabilnosti. 

 Ovogodišnja redovita konferencija EENA-e u Dubrovniku okupila je više od 800 sudionika iz  55 zemalja svijeta, na kojoj se raspravljalo o operativnim i tehničkim pitanjima, između ostalog o prilagodbi novim zahtjevima GDPR-a, potencijalima društvenih mreža za primjenu u hitnim službama, utjecajima klimatskih promjena na pojavu velikih nesreća i katastrofa, uzbunjivanje javnosti u slučaju velike nesreće i katastrofe te terorizma, pružanje psihološke pomoći operaterima centara 112, informatičkoj prilagodbi i novim tehnološkim rješenjima odgovora na hitne situacije, dronovima u javnoj sigurnosti  i sl.  zaštite i spašavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close