Kockanje će mu se isplatiti?

Državljanin BiH traži dva milijuna eura od kockarnica

Pokrenuo je nesvakidašnji sudski postupak u Beču, čiji epilog bi mogao da bude naplata blizu dva milijuna eura od vodećih austrijskih kockarnica, sportskih kladionica i online platformi za igre na sreću.
Lifestyle / Flash | 24. 07. 2018. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljanin Bosne i Hercegovine B. S. (47) mogao bi, zahvaljujući bečkom udruženju građana "Privileg", da postane jedan od rijetkih ljudi kojima će se porok kao što je kockanje - isplatiti.

B.S, inače na liječenju od ovisnosti od kockanja, pokrenuo je nesvakidašnji sudski postupak u Beču, čiji epilog bi mogao da bude naplata blizu dva milijuna eura od vodećih austrijskih kockarnica, sportskih kladionica i online platformi za igre na sreću.

Odvjetnik Cristof Naske iz Udruženja građana Privileg, koje na teritoriji Austrije pruža besplatnu pravnu pomoć na materinjem jeziku za sve građane iz bivše Jugoslavije, kaže da postoji nekoliko pravnih osnova za pokretanje sudskog procesa za povrat prokockanog novca.

"U prvom slučaju osoba je patološki ovisna o kocki, pa se promatra kao pravno nesposobna za sklapanje ugovora. Druga osnova je zabrana kockanja kod inostranih igara na sreću koja je na snazi u Austriji, a prema kojoj većina inozemnih kockarnica, u koje spadaju i one online, najčešće nemaju odgovarajuću licencu. U trećem slučaju, pravna osnova postoji kada kockarnica nije ispoštivala zakonom propisane odredbe o pružanju kockarskih usluga, odnosno kada nije poslovala u skladu sa zakonom", objašnjava bečki odvjetnik, piše Tanjug.

On dodaje da je čitava oblast uređena odredbama općeg Građanskog zakonika, kao i zakonima o kockanju na automatima koji se razlikuju na lokalnom nivou za svaku od devet pokrajina u Austriji.

"Ako naš član želi da se bori za novac koji je prokockao, mora da ispuni dva najvažnija preduvjeta - stručnjak za bolesti ovisnosti od kocke prethodno mora da dokaže da je u trenutku kockanja bio ovisnik, a mora da se utvrdi i visina sume koju je izgubio. Ovdje moram da naglasim da ne postoji takozvana gornja granica, ali je svakako jedan od najvećih izazova točno dokazati koliko je novca prokockano. To se čini uvidom u financijske transakcije u kockarnici, blizini tog objekata ili online praćenjem toka novca na računu", ističe dr Naske.

Dobra vijest je, kako naglašava, da naknada štete u pojedinim slučajevima može da se traži i nakon 30 godina, koliko iznosi rok zastarijevanja kada je kockanje bilo nezakonito ili je osoba bila patološki ovisna o kocki. 

B.S. je riješio da poslije 12 godina kontinuiranog kockanja u Privilegu potraži pravnu podršku, pomoć kod pripreme dokumentacije, ali i vrhunskog odvjetnika.

"Prvo sam počeo sa malim sumama, ali vremenom se brojka povećavala, tako da je došla do 50. 000 eura mjesečno. Po mojoj procjeni, ukupno sam prokockao oko dva miliona eura. Nema tu pravila. U glavi mi je samo velika novčana suma koju ću dobiti i zaboravljam koliko sam zapravo uložio. I ne žalim taj novac, jer sam stalno u uvjerenju kako ću dobiti novce i pokriti ono uloženo. Tako sam se našao u začaranom krugu, da bih igrao morao sam da se snalazim, uvlačio sam se u dugove i kriminal, zbog čega sam povremeno bio i u pritvoru. Sada je došlo vrijeme da mi se nadoknade vrijeme, novac i zdravlje koje sam uzalud potrošio", navodi B.S. pošto je započeo liječenje od ovisnosti od kocke i pred kojim je borba na sudu koja može da potraje do dvije godine, možda i duže.

Kopirati
Drag cursor here to close