Ide zima

Država u kojoj beskućnici dobiju stan - kako je kod nas?

Ekipa BHRT provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji.
Lifestyle / Flash | 22. 09. 2019. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom hladnijih dana sve više osoba traži zaštitu od hladnoće u prihvatnim centrima. Dok se Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje suočavaju s problemom beskućnika, u Finskoj ih je sve manje. Ekipa BHRT provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji.

Bez krova nad glavom nije samo 62-godišnji diplomirani pravnik Antun Larma iz Sarajeva. Hladni dani natjerali su i Zorana Cerića da se privremeno smjesti u Gerontološki centar.

''Čovjek koji nije zadovoljan ne pjeva, ovdje se pjeva, pogotovo stari ljudi bolesni, ovdje se pjeva'', govori Zoran Cerić..

U BiH ne postoji jedinstven registar beskućnika. Točan broj se ne zna, jer ne postoji zakon koji prepoznaje ovu kategoriju društva. Beskućnika ima i u drugim zemljama. Međutim, provjerili smo kako je Finska, jedina u Europskoj uniji, riješila ovaj problem. U ovoj zemlji beskućnici krov nad glavom dobijaju bez ikakvih uslova i o trošku države.

Video: Beskućnici u Finskoj i BiH

''U početku smo smještaj za beskućnike kupovali na privatnom tržištu. Kasnije smo počeli dobijati državne subvencije za rješavanje. Imamo različite finansijske izvore u našoj organizaciji. Naravno, državni novac je od krucijalnog značaja. U Finskoj se iz godine u godinu smanjuje broj beskućnika. Ovo je jedno od naselja gdje su oni smješteni. Između ostalog, upoznali smo jednu od državljanki BiH. Evo kakva je njena sudbina'', govori Juha Kaakinen, izvršni direktor organizacije “Y Fondacija”.

''Ja sam se rastala od muža i onda mi je jedna socijalna radnica pomogla ovdje da budem dok ne nađem svoj stan'', govori Selina Mujkić.

Stanari se u domovima obično zadržavaju od dvije do sedam godina, dok se potpuno ne osamostale. U tom periodu, pored ostalog, pruža im se pomoć u pronalasku posla.

''Ovdje živi oko 35 ljudi. Znaju da su na sigurnom, imaju vlastiti ugovor i znaju da neće biti izbačeni na ulicu. Naredni korak je pokušaj da riješimo ostale njihove probleme, poput ovisnosti o alkoholu i drogama'', govori Jarkko Yyrasalo, menadžer.

Programom “Housing First” najbrže se rješava problem beskućnika u Finskoj. Uzor mnogim država je upravo ova, jer pored rješavanja problema beskućnika, Finska im daje i individulnu podršku da bi bila riješena pitanja koja su dovela do toga da određena osoba ostane bez doma.

Kopirati
Drag cursor here to close