Ohayo Wood

Drvene igračke – bezbrižni i djeca i roditelji!

Zamijeniti plastiku drvetom ne samo da je ekološki i zdravije, nego otvara sasvim nove mogućnosti razvoja imaginacije i dječje slobode.
Lifestyle / Flash | 01. 06. 2021. u 13:45 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živimo u doba plastike. Sve oko nas je izrađeno iz kompliciranih kemijskih formula koje ostaju razumljive samo najupućenijima. Stvari i predmeti koje koristimo svaki dan, koje stavljamo u usta, iz kojih pijemo, na kojima spavamo, koje nosimo, često su u svojoj srži tek zbroj kemijskih spojeva i materijala sintetičkog podrijetla. Mnogi će posumnjati u štetnost istih, ako ne već u porijeklo. A pogotovo kada mislimo na najbliže i nama najdraže - djecu.

U ne baš tako davna vremena na ovim prostorima nije bilo plastičnih igračaka koliko ih ima danas. Bile su rijetke, skupe i često dar od rođaka iz dalekih krajeva. Roditelji su djeci igračke izrađivali od dostupnih materijala, najčešće od drveta. Sigurno se mnogi od vas još uvijek sjećaju vlastite drvene igračke.

Drvene igračke i danas vrijede za one koje najljepše raspiruju imaginaciju, s kojima se djeca najduže igraju i koje najduže ostaju s djecom. Uz to su i najzdravije, pogotovo ako se rade od finog drveta i s bojama na bazi vode. Još ako su ručni rad i uz sve navedeno imaju i dozu ljudski ugrađene topline.

Foto: Privatna arhiva / Vinko Zovko, majstor drvenih igračaka Ohayo Wood

U nastavku donosimo priču maštovitog Vinka koji je govorio o svom putu i izradi igrački za Bljesak info.

Na Širokom Brijegu živi Vinko Zovko, stolarov sin. Vinko nikada nije odbacio igračke koje mu je izrađivao otac, a na jednoj takvoj, drvenom konjiću, danas se ljulja njegov maleni sin. Upravo kada je dobio dijete i kada je vidio kakve su današnje igračke, dobio je poriv sličan onome kakav je njegov otac imao kada je dobio Vinka – napraviti svom djetetu igračku kakvu zaslužuje! I napravio je prvo drveni autić, a onda je krenulo i sve ostalo.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli OHAYO (@ohayo_wood)

Mašta, imaginacija, igra, razonoda, radost...i s Vinkove strane i sa strane njegovog djeteta razvile su se iste emocije. I onda je Vinko odlučio podijeliti sve te emocije i s drugim roditeljima i njihovom djecom. Počeo je izrađivati drvene igračke, oblikovati ih tako da najbolje raspaljuju dječju maštu i dugo služe malene nestašne glave. Danas ima svoj brand – Ohayo Wood. I čini se kako sreći nema kraja.

Ohayo Wood igračke su izrađene od bukovog drveta i obojene samo certificiranim neškodljivim bojama specijalno izrađenim za potrebe drvenih igračaka. Za jednu igračku potrebno je između dva do tri dana rada, od čega najviše uzme sušenje. Naravno, proces kreće pilanjem drveta, blanjanjem, a nastavlja se obradom drveta u sigurnu igračku zaobljenih rubova, tupih bridova, izbušenih otvora i graviranih detalja.

Konačan proizvod je igračka koju će dijete dugo koristiti i sigurno još duže pamtiti igru s njom. I koja roditelje čini bezbrižnim.

Ako vas zanima više, Ohayo Wood ima svoju Facebook stranicu. Osjetite stari, dobri miris vječnog djetinjstva. I radost bezbrižne igre.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli OHAYO (@ohayo_wood)

Kopirati
Drag cursor here to close