Unatoč protivljenju

Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

Uz povijesnu baštinu drevnoga grada pod vodom će završiti i okolne vapnenačke stijene, uključujući tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom. Nestat će i 300 srednjovjekovnih spomenika te jedinstveni kanjonski ekosustav.
Lifestyle / Flash | 10. 06. 2019. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:HRT / Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

Unatoč prosvjedima Iraka, brojnih organizacija u zemlji i svijetu - Turska je počela puniti branu na rijeci Tigrisu na jugoistoku zemlje. Kao rezultat - drevni grad Hasankyef - star čak 12 tisuća godina - bit će gotovo potpuno potopljen. Tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom, stotine spomenika, jedinstveni prirodni sustav - nestaju pod vodom.

Foto:HRT / Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

Uz povijesnu baštinu drevnoga grada pod vodom će završiti i okolne vapnenačke stijene, uključujući tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom. Nestat će i 300 srednjovjekovnih spomenika te jedinstveni kanjonski ekosustav, prenosi HRT.

Brana Ilisu na rijeci Tigrisu trebala bi povisiti nivo vode za čak 60 metara i tijekom godine dana potopiti Hasankyef i okolna sela. Kad se 2014. pročulo za kontroverzni projekt, slijedili su brojni prosvjedi, kao i postupak pred Europskim sudom za ljudska prava. No tužba je prošli mjesec odbačena uz obrazloženje da je zaštita kulturne baštine odgovornost turskih vlasti. Tamošnja vlada projekt gorljivo brani.

Foto:HRT / Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

Iz priopćenja turskog ministarstva vanjskih poslova:''Ilisu će pogodovati zaštiti okoliša jer će se izbjeći stvaranje milijuna tona stakleničkih plinova koji bi dolazili iz alternativnih termoelektrana. Razvojni projekt znači i gospodarski rast. U jugoistočnoj Turskoj izgradnja i dodatna električna energija donijet će veća primanja i nove prilike za područje koje ih očajnički treba''.

S područja nizvodno od brane planira se preseljenje najmanje 15 tisuća stanovnika. Trebali bi dobiti odštetu, koja najčešće nije dostatna za plaćanje novih domova u naseljima koja je za njih izgradila turska vlada. No nemoguće je kompenzirati štetu, tvrde brojni arheolozi, koja će nastati uništenjem jedne od najstarijih poznatih ljudskih naseobina na svijetu.

Foto:HRT / Drevni Hasankyef nestaje pod vodom
Kopirati
Drag cursor here to close