Loš dreser

Dresirali pse da traže drogu, a oni pronalaze samo kobasice

Lifestyle / Flash | 14. 04. 2016. u 17:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa pasa tragača u čiju je obuku uloženo 1,25 milijuna funti, po izlasku 'na teren' u manchesterskom aerodromu pokazala je poseban talent za pronalazak manjih količina kobasica i sira pri pregledu prtljage putnika, ali talent za pronalaženje krijumčarene droge je izostao, stoji u izvještaju britanske inspekcije za graničnu sigurnost.

Članovi Neovisne inspekcije za graničnu sigurnost i imigraciju utvrdili su da u šestomjesečnom razdoblju na aerodromu u Manchesteru grupa od šest pasa koja je prošla posebnu obuku za pronalaženje najjačih i najopasnijih vrsta droga - heroina i kokaina, nijednom nije uspjela otkriti krijumčarenu ili sakrivenu tešku drogu.

''Teško je reći u kojoj su mjeri psi tragači zaplašili potencijalne krijumčare, ali od njih smo dobili jako malo zauzvrat, s obzirom na količinu novca utrošenu u njihovu dresuru, a riječ je o 1,25 milijuna funti', piše u izvještaju Neovisne inspekcije za graničnu sigurnost i imigraciju. Svaki od pasa koji je prošao dresuru specijaliziran je za detekciju određenih dobara koja se najčešće pokušavaju ilegalno prenijeti preko granice, poput droge, duhana, novca, mesa... u aerodromu u kojom godišnje prođe 22 milijuna putnika.

U izvještaju stoji da su tragači pomogli carinicima zaplijeniti 46 kg cigareta i 181 kg mesa, ali da u razdoblju između studenog 2014. i lipnja 2015. nisu nanjušili nijednu vrstu teške droge. Jedan od pasa obučenih za pronalazak krijumčarenih mesnih proizvoda više je puta ispunio očekivani zadatak, ali 'radilo se o manjim količinama kobasica ili sira', zbog čega javno zdravlje u Velikoj Britaniji nije došlo u opasnosti, stoji u izvještaju te se dodaje da se razmatraju uspješnije metode dresure.

Kopirati
Drag cursor here to close