stres uništava

Doznajte što stres radi vašem mozgu

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2016. u 18:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugoročno izlaganje stresu može imati mnogo negativnih utjecaja na organizam.

Osim što može prouzročiti kroničnu napetost mišića, srčane probleme i probleme s plodnošću kod muškaraca i žena, znanstvenici su u novoj studiji provedenoj na miševima otkrili da kroničan stres uništava i mozak.

Kao posljedicu može imati gubitak pamćenja i razvoj depresije, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim u časopisu Journal of Neuroscience.

Tijekom istraživanja znanstvenici su u kavez s miševima povremeno stavljali mnogo agresivnije miševe, a nakon šest dana "zajedničkog suživota", miševi pod stresom nisu se mogli sjetiti lokacije u labirintu kamo bi mogli pobjeći, a koju su nalazili bez problema prije nego što su svoj životni prostor dijelili s agresivnim miševima, objasnio je profesor neuroznanosti na Ohio sveučilištu Jonathan Godbout i jedan od autora studije. Četiri tjedna nakon traume, miševi su se i dalje znali naježiti u kutovima kaveza, a pokazivali su i znakove depresije.

Stres je, čini se, bio uzrok da imunološki sustav kod traumatiziranih miševa napadne vlastiti mozak, što prouzročuje upalu. Istraživači su zatim miševima dali lijek da vide kako će reagirati. Njihovo se stanje stabiliziralo, što je znanstvenicima pokazalo da je upala neurološka posljedica kroničnog stresa.

Kopirati
Drag cursor here to close