Dva svijeta

Doživljavaju li žene i muškarci sreću jednako?

Studije su potvrdile da žene i muškarci osjećaju pojedine emocije različitim intenzitetima.
Lifestyle / Flash | 02. 06. 2021. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sreća je kod žena posljednjih trideset godina u padu, pokazala su neka statistička istraživanja. U skladu s tim, žene imaju dvostruko veće izglede nego muškarci za obolijevanje od depresije, stanja suprotnog od sreće.

Razlika u stopama depresije između spolova odavno je poznata, a medicinska je struka pripisuje biološkim, psihičkim i društvenim utjecajima.

Međutim, istraživanja otkrivaju i da žene u većem postotku doživljavaju pozitivna stanja kao što su radost i zahvalnost.

Iz ovog slijedi da su žene sklonije i jačim pozitivnim i jače negativnim emocijama u usporedbi s muškarcima, napisala je Lowri Dowthwaite, docentica psihologije na Sveučilištu Središnjeg Lancashirea u kolumni za online magazin The Conversation.

Iskazivanje emocija razlikuje se između spolova zbog drukčije društvene i kulturne programiranosti, tvrdi psihologinja.

Primjerice, muškarci iskazuju gnjev glasnije i češće je usmjeruju prema drugima, dok je žene potiskuju i usmjeruju prema sebi.

Gnjevne žene u većoj mjeri šute i misle si svoje jer je otvoreno izražavanje te emocije za njih društveno manje prihvatljivo. Obrnut je slučaj s tugom i strahom, koje žene "smiju" izražavati očitije nego muškarci.

Spolovi drukčije doživljaju emocije

Na temelju opažanja razlika u iskazivanju emocija nastala je hipoteza o razlikama u njihovom doživljavanju. Studije su potvrdile da žene i muškarci osjećaju pojedine emocije različitim intenzitetima.

Žene u prosjeku jače osjećaju radost, srdačnost, strah i tugu, emocije koje pomažu u društvenom povezivanju i usklađenije su sa ženskom njegovateljskom ulogom u obitelji. S druge strane, muškarci jače doživljavaju ljutnju, ponos i prezir, što odgovara njihovoj ulozi opskrbitelja i zaštitnika.

Istraživanja su utvrdila da žene u većoj mjeri doživljavaju društveno uvjetovane emocije poput zahvalnosti, koja je razmjerna sreći. To je saznanje u skladu s hipotezom da je ženska sreća ovisnija o međuljudskim odnosima nego muška, jer su pripadnici tog spola sposobniji biti sretni bez tuđe suradnje.

Veća osjetljivost na međuljudske stresore kao što su ignoriranje, odbijanje, odbacivanje i nepozivanje u društvo još je jedan faktor veće ženske ranjivosti na depresiju.

Da bi izbjegle spomenuta negativna iskustva, žene se obzirnije odnose prema drugima, pri čemu se više emocionalno troše. Muškarci su ravnodušniji na tuđa mišljenja o sebi pa ulažu manje napora u zadobivanje tuđih simpatija.

Ženski su mozgovi empatičniji

Navedene su razlike u emocionalnim iskustvima vidljive ne samo pri promatranju i u psihološkim testovima, nego i na snimkama mozga napravljenih tehnikom neurooslikavanja.

Istraživanja provedena uz pomoć te tehnike pokazala su da žene pri doživljavanju emocija koriste veće područje mozga opremljenog zrcalnim neuronima nego muškarci.

Ti se neuroni zovu zrcalnima jer odražavaju tuđe emocije i aktiviraju se pod njihovim utjecajem. Oni omogućuju pojedincu da bude empatičan, da osjeti tuđe emocije i razumije tuđe motive i nakane.

Empatija je plemenito svojstvo, ali izlaže žene većem riziku od "prestresiranosti" i depresije.

Zbog empatije, upijaju tuđu nesreću znatno više nego muškarci i osjećaju više negativnih emocija kao što su tuga, krivnja, stid i posramljenost. Empatija navodi žene da jače skrbe za ispravnost svojih postupaka, dok je muškarcima potraga za zadovoljstvima viša na ljestvici prioriteta.

Žene su sklonije od muškaraca stidjeti se ako postupe neispravno. S pozitivne strane, njihova nadmoćna etičnost potiče ih da se angažiraju na društveno značajnijim zadacima, što im donosi veću radost, spokoj i zadovoljstvo.

Slika doživljaja sreće kod spolova vrlo je složena, zaključuje Lowri Dowthwaite.

Dok su žene prijemčivije na tuđe emocije i reaktivnije na stres od muškaraca, imaju i veći kapacitet za oporavak od bolnih iskustava, za što je zaslužna ista osobina koja ih čini ranjivijima: sposobnost prisnijeg zbližavanja i dubljeg povezivanja s drugima.

Još jedna činjenica koja uravnotežuje njihovu veću podložnost depresiji: žene su voljnije potražiti stručnu pomoć i podvrći se terapiji, što im omogućuje brže izlječenje od depresije.

Kopirati
Drag cursor here to close