Filipović-Hadžiomeragić

Dojenje prirodan i jeftin način ishrane beba i djece

Lifestyle / Flash | 05. 10. 2016. u 12:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine, sektor javnog zdravstva i nevladin sektor provode kampanju obilježavanja Tjedna dojenja.

U organizaciji Udruženja za unapređenje dojenja IBFAN, Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH danas je ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu održana akcija podjele promotivnih materijala.

Šefica odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić istaknula je da se ovogodišnjom kampanjom nastoji podići svijest o vezi između dojenja i ciljeva održivog razvoja, na čije su se ispunjenje obavezali svjetski lideri u 2015. godini.

Ističe da su ciljevi usmjereni na smanjenje siromaštva, zaštitu planete i osiguranje napretka.

''Svjetski tjedan dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a cilj joj je podržati i ohrabriti dojenje i doprinese zdravlju dojenčadi i male djece. Svake godine Tjedan dojenja je posvećena određenoj temi, a tema tjedna dojenja 2016. godine je: 'Dojenje – ključ održivog razvoja'',  kazala je Filipović – Hadžiomeragić.

Prvi cilj održivog razvoja se odnosi na suzbijanje siromaštva, ističe ona.

''Dojenje je prirodan i jeftin način ishrane beba i djece. Svakome je dostupno, i za razliku od umjetne hrane, ne opterećuje proračun domaćinstva. Dakle, dojenje doprinosi smanjenju siromaštva, potpuno je sterilno, osigurava kompletne nutritivne potrebe u ishrani u prvih šest mjeseci života, te jača imunitet'', naglašava Filipović – Hadžiomeragić.

Kako je poručila dr. Sabaha Dračić iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo dojenje je jedan od najefikasnijih i financijski najefektivnijih načina da se sačuvaju i unaprijede dječji životi.

Kopirati
Drag cursor here to close