Sporna anketa

Dnevni avaz najavio tužbu i suspendirao dopisnika iz Zenice

Lifestyle / Flash | 14. 03. 2016. u 17:58 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom grube pogreške i manipulacije u pripremi ankete s građanima Bosne i Hercegovine na području Zenice, u današnjem broju, Urednički kolegij "Dnevnog avaza" uputio je duboku ispriku čitateljima i javnosti.

Zbog objektivnog informiranja naše čitatelje i cjelokupnu javnost obavještavamo o sljedećem:

1. Anketa s građanima Bosne i Hercegovine s pitanjem kako komentiraju višetjedni politički progon lidera SBB-a Fahrudina Radončića rađena je diljem Bosne i Hercegovine, a netočnosti su otkrivene isključivo u dijelu ankete rađenom na području Zenice.

2. Preliminarnom unutarnjom provjerom utvrđeno je da je za manipulacije u pripremi ankete odgovoran dopisnik "Dnevnog avaza" iz Zenice Adnan Džonlić. On je u poslijepodnevnim satima 13. ožujka dobio zadatak od resornih urednika da napravi anketu. U 17 sati tog dana poslao je urednicima anketu s osam osoba koje je navodno intervjuirao.

Također, uz izjave je priložio lažne fotografije osoba, vjerojatno uzete s interneta, kao i njihova izmišljena imena. Budući da je riječ o dugogodišnjem uposleniku našeg lista, resorni urednici nisu doveli u sumnju sadržaj ankete i fotografije, pa je ona i objavljena.

Uposlenik Džonlić u svojoj izjavi glavnom uredniku, kao i pisanom izjavom, potvrdio je da "u potpunosti prihvaća odgovornost i krivnju koja je samo njegova". Uredništvo vrši provjere je li sličinih postupaka dopisnika Džonlića bilo i ranije.

3. U razgovoru s glavnim i odgovornim urednikom "Dnevnog avaza" Džonlić nije negirao da je bio pod pritiscima da podmetne lažnu anketu uredništvu u Sarajevu. Ali, nije otkrio iz kojih je motiva izvršio pokušaj urušavanja integriteta našeg lista.

4. Uredništvo "Dnevnog avaza" smatra da je riječ o nedopustivoj zloupotrebi dopisnika iz Zenice, kao i težoj povredi radne odgovornosti, zbog čega je protiv uposlenika Džonlića pokrenut disciplinski postupak i on će biti suspendiran s dužnosti do njegovog okončanja, a bit će razmotrene i mjere otkaza.

5. Menadžment "Avaz-roto pressa", kao izdavača "Dnevnog avaza", u konzultacijama s pravnim timom naše kuće razmotrit će mogućnost pokretanja tužbe protiv uposlenika Adnana Džonlića radi nadoknade štete "Avaz-roto pressu" zbog urušavanja ugleda lista čiji je uposlenik bio godinama.

Još jednom upućujemo duboku ispriku bh. javnosti, a onima koji stoje iza dugogodišnje hajke protiv našeg lista poručujemo da nas ni ovakvim smišljenim podvalama neće uplašiti i ušutkati. Istina je najjače oružje, a mi se istine ne bojimo'', stoji u priopćenju za javnost Dnevnog avaza.

Kopirati
Drag cursor here to close