Stereotipi

Djevojčice sa šest godina vjeruju da su dečki pametniji od njih

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2017. u 19:35 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djevojčice već u dobi od šest godina počinju vjerovati da su manje talentirane od dječaka, pokazalo je američko istraživanje. Rezultati istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 400 djece sugeriraju da takva percepcija može snažno utjecati na kasniji profesionalni život, piše Ženanet.hr.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, dječaci i djevojčice u dobi od pet godina vjeruju da je njihov spol briljantan, no već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrijednosti ženskog spola.

Znanstvenici sa sveučilišta Princetona, New Yorka i Illinoisa, koji su proveli istraživanje, vjeruju da se radi o utjecaju medija, učitelja, roditelja i druge djece.

Djeca su, među ostalim, testirana pričom o osobi koja je ‘vrlo, vrlo pametna’ i zatraženo je da je identificiraju po spolu. S pet godina 75 posto dječaka odabralo je muški spol, a 75 posto djevojčica ženski spol, no već godinu dana kasnije veći postotak djevojčica smatrao je da se radi o osobi muškog spola dok se kod dječaka omjer nije promijenio.

Djeci su potom ponuđene dvije igre dizajnirane za djecu koja se ‘jako, jako trude’ i za djecu koja su ‘jako, jako pametna’.

Dok su igre za djecu koja se ‘jako, jako trude’ podjednako birali i dječaci i djevojčice, drugu igru za ‘jako, jako pametnu djecu’ biralo je puno manje djevojčica.

Profesor Andrei Cimpian kazao je za BBC da je poruka tog istraživanja kako su mala djeca izložena tezama da je genijalnost vjerojatnije muška nego ženska odlika.

On ističe da takav stereotip kasnije ostavlja traga u profesionalnim karijerama.

Kopirati
Drag cursor here to close