Pozitivna priča iz Mostara

Ništa nije prepreka: Petar Krešimir radi u vrtiću u koji je nekada išao

Dječji vrtići su u kao pripravnika zaposlili dvadesetdvogodišnjeg Petra Krešimira Barbarića kao pomoćnog kuhara, a koji ima Downov sindrom.
Lifestyle / Flash | 07. 01. 2019. u 14:29 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moji suradnici i ja čvrstog smo opredjeljenja da osobe s invaliditetom mogu i moraju biti radno osposobljavane i angažirane. To je dobrobit prije svega za te osobe i njihove obitelji ali i za širu društvenu zajednicu. Pri tome ne mislim na materijalnu korist već na utjecaje na kvalitetu cjelokupnog života osoba s invaliditetom'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica Dječjih vrtića Mostar, Danijela Kegelj.

Naime, Dječji vrtići su u kao pripravnika zaposlili dvadesetdvogodišnjeg Petra Krešimira Barbarića kao pomoćnog kuhara, a koji ima Downov sindrom.

''Petar je zaposlen kao pomoćni kuhar, što i jeste njegovo zanimanje. Jako je samostalan i spreman na učenje i suradnju ali naravno da se sve odvija pod budnim okom mentora. Ipak se radi o pripravničkom stažu i sve pripravnike, a ne samo osobe s invaliditetom bi trebali valjano pratiti mentori'', tvrdi ravnateljica Kegelj.

Foto: Dječji vrtići Mostar / Petar Krešimir sa radnim kolegicama

Sam Petar, navodi ravnateljica, tvrdi da ne može opisati svoju radost i da nikada nije mogao ni zamisliti da će raditi u vrtiću u koji je nekada i sam išao.

Mladi kuhar, posao u struci dobio je zahvaljujući projektu 'Power'. Osim njega, na području BiH, u pripravničkom angažmanu u trajanju jedne godine, nalazi se još deset osoba s invaliditetom.

Takav angažman, navode voditelji projekta, podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina, stjecanje radnog iskustva i razumijevanje radnih zadataka, a svih 11 pripravnika osobe su s najmanje 50 posto invaliditeta, do 35 godina i koje nemaju radno iskustvo, odnosno evidentirane su u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe.

Foto: Facebook Projekt Power / Petar Krešimir Barbarić potpisuje ugovor sa ravnteljicom Dječjih vrtića Mostar, Danijelom Kegelj

Ravnateljica tvrdi da ''ako se stvore mogućnosti za to, nakon ove godine dana, bili bismo silno sretni i zadovoljni'' kako bi kuhar Barbarić ostao u trajnom angažmanu te mostarske ustanove.

Inače, projekt 'Power' provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritasom Barske nadbiskupije, Udruženjem Paraplegičara Bar i Biznis start-up centrom iz Bara, a financira ga Europska unija.

Socijalno poduzeće 'VedriMo'

Kegelj je, kao predsjednica udrugu 'Vedri osmijeh' ranije ostvarila suradnju s Caritasom BiH, kada se pokrenuto socijalno poduzeće 'VedriMo'. Samim pokretanjem zaposlene su tri osobe s teškoćama u razvoju, a više ih je bilo na obuci.

''Poduzeće 'VedrMo' pokrenuto je u okviru IPA projekta 'O.P.T.I.O.N.' gdje je Caritas BiH bio jedan od naših partnera na projektu. Kroz različite vidove radionica 20 mladih osoba s invaliditetom iz različitih udruga iz Hercegovine prošlo je obuke vezano za eko uzgoj povrća, voća i ljekobilja. U našem poduzeću rade tri osobe ali u Mostaru imate već nekoliko socijalnih poduzeća koja su na ponos svima nama'', rekla je Kegelj za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Priznanja za završenu edukaciju kroz praktične poljoprivredne radionice 

Potrebno je, navodi Kegelj, kontinuirano ustajati u integraciji osoba s invaliditetom mijenjajući sliku tih osoba u društvu.

''Važno je promijeniti sliku u društvu koje još uvijek vjeruje da osobe s invaliditetom samo 'znaju i trebaju' primati socijalnu pomoć. Kroz udrugu Vedri osmijeh, Koaliciju udruga osoba s invaliditetom u HNŽ 'Zajedno smo jači', te kroz različite aktivnosti u BiH, pa i šire, nastojimo svakodnevno pokazati da je to zastarjelo i loše uvjerenje. Ako se tako često deklariramo kao oni koji se zalažu za društvo jednakih mogućnosti onda bismo to trebali uistinu i živjeti'', tvrdi za Bljesak.info Kegelj.

Kopirati
Drag cursor here to close