Istraživanje

Djeca iz obitelji vjernika manje altruistična

Lifestyle / Flash | 07. 11. 2015. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manja je vjerojatnost da će djeca iz vjerničkih obitelji biti altruistična kao ona odrasla u obiteljima koje ne prakticiraju vjeru, pokazalo je istraživanje koje je provelo Sveučilište u Chicagu.

Odrastanje u obiteljima vjernika bilo je i češće povezano s kaznama kao odgovorom na antisocijalno ponašanje, utvrdili su američki znanstvenici.

Oni su istraživanjem obuhvatili 1170 djece u dobi od pet do 12 godina iz šest zemalja - Kanade, Kine, Jordana, Južnoafričke Republike, Turske i SAD-a. Istraživanje je pokazalo da širom svijeta postoji sličnosti u tome kako vjera utječe na altruizam kod djeteta.

Mnoge obitelji smatraju da vjera igra ključnu ulogu u moralnom razviju djeteta, ali djeca mnogih roditelja vjernika nisu onoliko altruistična kako im roditelji misle, pokazalo je to međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Tim razvojnih psihologa pod vodstvom Jean Decety proučio je percepciju i ponašanje djece iz šest zemalja i procijenio namjeru djece da dijele - kao mjeru njihova altruizma, i njihovu sklonost da sude i kažnjavaju druge zbog lošeg ponašanja.

Rezultati su pokazali da će djeca iz vjerničkih obitelji imaju manje sklonosti dijeliti s ostalima, u usporedbi s djecom iz obitelji koje ne prakticiraju vjeru. Vjerski odgoj bio je također povezan s većim sklonostima kažnjavanju kao odgovoru na antisocijalno ponašanje.

Rezultati su u raskoraku s viđenjem roditelja vjernika koji su češće od roditelja ateista smatrali da nijhova djeca imaju veću razinu empatije i osjetljivosti na potrebe drugih.

"Naši zaključci u suprotnosti su s uvriježenim stajalištem da su djeca iz obitelji vjernika altruističnija i ljubaznija prema drugima. U našem istraživanju djeca iz obitelji ateista i obitelji u kojima se ne prakticira vjera bila su darežljivija", kaže Decety, profesorica prihologije i psihijatrije s čikaškog sveučilišta.

Djeca iz kršćanskih i muslimanskih obitelji bila su bitno manje darežljiva od djece iz obitelji u kojima se ne prakticira vjera. Negativna je veza između religoznosti i altruizma rasla s godinama, odnosno rasla je njihova nespremnost da dijele.

Djeca iz vjerskih obitelji bila su također sklonija strožim kaznama i nedruštveno ponašanje strože su prosuđivala.

"Ti rezultati otkrivaju sličnosti širom ispitanih zemalja u tome kako vjera negativno utječe na dječji altruizam i dovode u pitanje stajališta da vjera potiče prosocijalno ponašanje i da je ključna za moralni razvoj - sugererajući da sekularizacija ne smanjuje ljudskost. Zapravo čini suprotno", kaže Decety.

Kopirati
Drag cursor here to close