Druženje i učenje

Djeca i Talijani na ljetnom kampu

Talijanski volonteri iz okolice Trevisa su s mladima iz Grahova i Drvara proveli tjedan dana u radnim akcijama, druženju i obilascima.
Lifestyle / Flash | 05. 08. 2019. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom Grahovu su održana od 27. srpnja do 3. kolovoza dva ljetna kampa – dječji i s volonterima iz Italije, u organizaciji Udruženja građanki Grahovo i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korita iz Bosanskog Grahova s grupom od dvadesetak mladih volontera sa sjevera Italije.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

Talijanski volonteri iz okolice Trevisa su s mladima iz Grahova i Drvara proveli tjedan dana u radnim akcijama, druženju i obilascima. Osim što su pomogli pojedinim starim i nemoćnim osobama iz udaljenih sela u uređenju njihovih kuća i okućnica, mladi Talijani pružili su pomoć i u građevinskim radovima obnove Dnevnog dječjeg centra ''Gnijezdo'' kao i zgrade DVD Korita.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

Zahvaljujući kontaktima predstavnika talijanskog Caritasa u BiH i Župe sv. Ilije proroka Bos. Grahovo, ova skupina volontera sa sjevera Italije već petu godinu za redom dolazi u Bos. Grahovo gdje organiziraju višednevne radne kampove,  pomažu školskom i didaktičkom opremom  Dnevni centar ''Gnijezdo'', ali i socijalno ugrožene pojedince. Od ove godine njihova suradnja se proširila i na DVD Korita kojemu su pomogli u kupnji i opremanju objekta u kojemu će biti sjedište DVD-a i vatrogasni dom.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

U isto vrijeme Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine ''Don Juraj Gospodnetić'' po drugi put su organizirali ljetni kamp za djecu osnovnoškolskog uzrasta koji je okupio 20-ak djece iz Grahova, Drvara i Knina. Djeca će su bila smještena u šatorskom naselju postavljenom za tu zgodu u dvorištu župne crkve u Obljaju, a program – kojeg su vodili animatori – bio je duhovnog, radnog, edukativnog i zabavno-rekreativnog karaktera.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

Predavanje o zaštiti šume održao je inženjer šumarstva Anđelko Brnić, pomoćnik upravitelja Šumarije Bos. Grahovo, koji je djeci prezentirao raznovrsnu šumarsku opremu i znakove i održao obuku gašenja požara.

Djeca su, zajedno s Talijanima, posjetila i Livno a posebno zanimljiv bio je obilazak Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici uz stručno vodstvo.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

Večer uoči zadnjeg dana kampa djeca i Talijani imali su zajedničko druženje u dvorištu crkve u Obljaju, a sutradan su bili i na misi koju je za žrtve 2. svjetskog rata predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica koji je nakon mise pozdravio mlade volontere i zahvalio im za njihovu solidarnost.

Foto: PR / Ljetni kamp u Bos. Grahovu

Po povratku u Italiju, volonteri odmah započinju s višednevnom akcijom prikupljanja starog željeza od čijeg otkupa financiraju razne humanitarne i socijalne projekte na Haitiju, u Brazilu, Srbiji i odnedavno u BiH, tj. Bos. Grahovu. S njima je u Italiju pošla i skupina mladih iz Drvara i Grahova.

Kopirati
Drag cursor here to close