Sport pomaže

Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom

Lifestyle / Flash | 24. 07. 2016. u 11:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić smatra da u BiH postoje predrasude i vlada mišljenje da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi te sportaši koji imaju tu bolest misle da je za njih završena karijera. U stvari, situacija je suprotna za što postoje primjeri vrhunskih sportaša koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

Da dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom doktor Mujić u izjavi Feni navodi primjer nogometnog reprezentativca iz Hrvatske Gorana Jurića koji je ostvario značajnu sportsku karijeru.

''Značajan broj sportaša ostvario je izuzetne rezultate, na olimpijskim igrama osvajali su značajna priznanja kao npr. Steve Redgrave koji je osvojio zlato u disciplini četverac bez kormilara (veslanje) na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu. Stoga nam je namjera stimulirati mlade ljude da i kad dobiju dijabetes mogu nastaviti karijere u sportu'', istaknuo je.

Doktor Mujić kaže da je u cilju populariziranja sporta kod osoba s dijabetesom Savez dijabetoloških udruženja u BiH pokrenuo kampanju, a u okviru nje od 24. do 31. srpnja u Sarajevu bit će održano i 5. europsko prvenstvo u futsalu. Najavljeno je sudjelovanje sportaša iz 16 država, a utakmice će se igrati u dvorani "Ramiz Salčin". Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine osoba s dijabetesom formirana je prošle godine, kada je na 4. europskom prvenstvu u Rumunjskoj osvojila 4. mjesto.

Prvenstvo u fusalu dio je manifestacije DiaEuro projekta krovne organizacije za dijabetes Europe (IDF Europe), koja će biti održana u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu pod sloganom "Sport i dijabetes mogu zajedno". Na jednom mjestu naći će se pacijenti, dijabetolozi, sportaši - dijabetičari iz Europe, a uz predstavnike IDF-a, očekuju i predstavnike ministarstava zdravlja, zavoda i zdravstvenih ustanova raznih nivoa vlasti.

Doktor Mujić ističe da će to biti prilika za susret ovdašnjih dužnosnika sa predstavnicima krovne europske asocijacije dijabetičara i razgovor o mogućnostima za uključivanje u raspodjelu novca iz fondova kojima IDF podržava države kojima je to potrebno.

''Naravno, nama je to potrebno jer je dijabetološka zaštita za to stanovništvo u BiH na najnižem nivou od država Europe'', kaže on. Naglašava da je zbog toga, u okviru DiaEuro, planiran i skup o pravima dijabetičara i konferencija o dijabetesu na kojoj će predstavnici IDF-a dati smjernice za rad, a ističe podršku što su je dobili od Nogometnog saveza BiH u organizaciji tog događaja.

Naglašavajući značaj tjelesne aktivnosti za ljudski organizam, dr. Mujić precizira da je to posebno važno za dijabetičare jer se time sagorijeva šećer i regulira njegov nivo.

Europska statistika pokazuje da svaki deseti čovjek ima dijabetes, a mnogi i ne znaju da imaju to oboljenje jer im nije dijagnosticirano. BiH nema registar, ali po procjenama krovne asocijacije za dijabetes oko 360.000 ljudi ima dijabetes, ali mnogi od njih nisu uvedeni u statistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close