Mišljenje ginekologa

Depilacija međunožja - Trebaju li se žene depilirati 'tamo dolje'?

Lifestyle / Flash | 02. 07. 2016. u 13:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik dio žena uklanjanje i dotjerivanje dlačica na području međunožja smatra obaveznim zadatkom, no što o tome misle ginekolozi?

Nedavno istraživanje, provedeno na 3 300 žena u Americi pokazalo je kako ih čak 83 posto depilira bikini zonu, što uključuje skraćivanje dlačica, uklanjanje određenog dijela dlačica ili potpunu depilaciju nakon koje koža ostaje potpuno gola.

Kako izvještava JAMA Dermatology istraživači su proveli ovo istraživanje ne samo kako bi doznali koji postotak žena redovito odlazi na depilaciju, već kako bi shvatili zašto osjećaju tu obavezu.

Pedeset i devet posto žena suglasilo se u odgovoru da im je na prvom mjestu higijena pa dlačice uklanjaju kako bi se osjećale čistima i urednima.

Na to se oglasila Autumn Whitefield-Madrano, autorica knjige "Face Value: The Hidden Ways Beauty Shapes Women’s Lives" koja želi da žene shvate da pubične dlačice nisu prljave.

"Očito je da još mnogo toga moramo naučiti o 'ženskim područjima'. Naravno da dlačice mogu biti prljave ako se ne perete redovito, ali ako držite do sebe, to ne može biti slučaj. Dlačice se na tom području nalaze s dobrim razlogom, kako bi spriječile ulazak znoja i prljavštine u vaginalno područje, zbog čega pružaju bolju higijenu od praznog pubičnog područja.", poručuje Autumn.

S njom se slaže i doktorica Dr. Rowen: "Mnoge žene koje mi dolaze u ordinaciju ispričavaju se zbog izgleda svoje vagine. Ako se osjećate ljepše ili više sexy, depilirajte se kako želite, no voljela bih da pubično područje bez dlačica prestane biti standard."

Dr. Rowen napominje i kako depilacija može uzrokovati brojne infekcije - bilo zbog iritacije voskom, prljavog pribora ili tupih britvica.

Depilirajte se kako želite, ali na prvo mjesto stavite zdravlje svoje vagine.

Kopirati
Drag cursor here to close