Utrka Wings for Life World Run

David će iz invalidskih kolica zakoračiti preko startne linije u Švicarskoj

Sav prihod od utrke i donacija ide neprofitnoj fondaciji Wings for Life koja financira kliničko ispitivanje u kojem sudjeluje David Mzee i ostala istraživanja u kojima se primjenjuju najsuvremenije metode.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2019. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utrka svake godine obiluje radosnim prizorima, a globalni start utrke će u 13 sati po našem vremenu ove godine biti još dirljiviji nego inače jer će David Mzee, koji je ostao paraliziran 2010. nakon ozljede koju je zadobio tijekom gimnastičke vježbe, ustati iz invalidskih kolica i zahvaljujući nedavnom ostvarenim revolucionarnim pomacima u istraživanjima na vlastitim nogama samostalno preći prvih nekoliko metara preko startne linije.

Foto: PR / David Mzee

Sav prihod od utrke i donacija ide neprofitnoj fondaciji Wings for Life koja financira kliničko ispitivanje u kojem sudjeluje David Mzee i ostala istraživanja u kojima se primjenjuju najsuvremenije metode.

Još prije nekoliko mjeseci svijet su dirnuli prvi prizori na kojima David ustaje iz svojih invalidskih kolica kako bi napravio nekoliko nesigurnih, ali ipak samostalnih koraka bez ičije pomoći.

Nakon ozljede mu je rečeno da nikada više neće hodati. No, ne samo da je stajao i hodao, već je to činio bez ičije pomoći. Osmijeh na njegovom licu govorio je mnogo više od riječi.

Čitava zajednica koju je okupila utrka Wings for Life World Run tu je vijest dočekala s velikim oduševljenjem.

Fondacija Wings for Life pronalazi i financira najperspektivnija istraživanja kičmene moždine u svijetu i gotovo od samog početka podupire istraživanja švicarskog tima na čijem su čelu profesori Grégoire Courtine i Jocelyne Bloch koji su osmislili revolucionarnu metodu.

Foto: PR / Utrka Wings for Life World Run

Metoda terapijskog liječenja pod nazivom STIMO (Stimulation Movement Overground) temelji se na implantatu koji odašilje električne impulse kičmenoj moždini i tako potiče mišićnu aktivnost u nogama.

David je jedan od trojice paraliziranih pacijenata koji su zahvaljujući ovom kliničkom ispitivanju uspjeli prohodati uz električnu stimulaciju. Još je uzbudljivija činjenica da su David i još jedan od pacijenata uspjeli napraviti nekoliko koraka i kad stimulacije nije bilo. To je sjajan razvoj situacije kojemu se nisu nadali čak ni članovi istraživačkog tima.

Ovaj napredak već je unaprijedio kvalitet života pacijenata koji sudjeluju u kliničkom ispitivanju, pa su sljedeće faze istraživanja još važnije. Upravo će zato David sudjelovati na utrci.

Poruka nade

Trenutak u kojem će David samostalno napraviti nekoliko koraka i preći preko startne linije utrke Wings for Life World bit će veoma važan, ne samo za njega, već za sve ljude širom svijeta koji sudjeluju na utrci kako bi podržali njen cilj – pronalazak lijeka za ozljede kičmene moždine. Njegovo sudjelovanje će dati nadu milijunima ljudi širom svijeta kojima su se zbog ozljeda kičmene moždine promijenili životi.

Zahvaljujući jedinstvenom formatu utrke, uz Davida, koji će startati u Zugu u Švicarskoj, istovremeno će startati i svi ostali sudionici širom svijeta – hodajući ili trčeći na vlastitim nogama, ili se vozeći u kolicima, bilo na nekoj od službenih lokacija utrke ili putem Wings for Life World Run aplikacije.

Među njima će biti kostimiranih rekreativaca koji su se došli zabaviti, profesionalnih maratonaca i ultramaratonaca. Pokušavajući pobjeći pokretnoj ciljnoj liniji u obliku presretačkog vozila, kretat će se prema sljedećem revolucionarnom pomaku u području medicine jer 100 posto prihoda od startnina i donacija ide u istraživanja koja financira fondacija Wings for Life.

Kako možete pomoći

Svi oni koji će, baš kao i David Mzee, preći startnu liniju 5. svibnja 2019., bilo na nekoj od službenih lokacija ili putem aplikacije, na organiziranoj app utrci ili samostalno, sudjelovat će u ovom posebnom trenutku. Svojim nesebičnim činom će tako doprinijeti daljnjim istraživanjima koja će osigurati povećanje kvaliteta života mnogih ljudi.

Ljubav i zajedništvo najbolja su motivacija za pomjeranje granica vlastitih mogućnosti i nema sumnje da će tako biti i ovog 5. svibnja.

Uključiti se u utrku Wings for Life World Run i 5. svibnja 2019. i trčati s cijelim svijetom za one koji ne mogu možete uz pomoć aplikacije u Sarajevu na link ili u Mostaru na link .

Kopirati
Drag cursor here to close