Sarajevski otvoreni centar

Danas je Međunarodni Coming out dan

Sarajevski otvoreni centar u priopćenju za javnost navodi kako svake godine na ovaj dan LGBTI aktivisti/kinje podsjećaju na neophodnost stvaranja sigurnog okruženje za lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne osobe
Lifestyle / Flash | 11. 10. 2018. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni Coming out dan (dan kada obilježavamo simboličko izlaženje iz ormara, tj. obznanjivanje vlastite seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spolnih karakteristika) obilježava se već trideset jednu godinu, svakog 11. listopada, u mnogim zemljama svijeta, ali i Bosni i Hercegovini.

Sarajevski otvoreni centar u priopćenju za javnost navodi kako svake godine na ovaj dan LGBTI aktivisti/kinje podsjećaju na neophodnost stvaranja sigurnog okruženje za lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne osobe, okruženja u kojem mogu bez straha i skrivanja živjeti svoj autentični život.

Zašto je coming out bitan?

Coming out jeste trenutak, ali i proces u kojem lezbejka, gej, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba otkriva sebi ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili spolne karakteristike.

Coming out znači reći nekome da ti se sviđa osoba istog spola, obznaniti nekome svoj rodni identitet ili spolne karakteristike i dijeliti svoje životne situacije, probleme i sreću, sa bliskim ljudima, na isti način na koji i oni dijele sa tobom, navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Strejt osobe ne trebaju da brinu o procesu ''autovanja'' jer se ono podrazumijeva u društvu,  mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola.

LGBTI osobe, s druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnoge LGBTI osobe veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto.

Istraživanja iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, pokazuju da bivanje ''u ormaru'' predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, osjećaje izolacije i izopćenosti, stres, čak i suicidne tendencije.

S druge strane, ''izlazak iz ormara'' je višestruko pozitivan čin. Biti otvoren/a omogućava lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

Zato povodom ovogodišnjeg Međunarodnog coming out dana Sarajevski otvoreni centar želi da pošalje poruku svim LGBTI osobama da su hrabre jer žive i dijele svoje identitete sa svojim bližnjima, te ih pozivaju da ih kontaktiraju ukoliko im je potrebna besplatna psihološka ili pravna pomoć.

Poslali su poruku i našim sugrađanima/kama da shvate potrebu građenja sigurnog okruženja i za LGBTI osobe, kako bismo svi zajedno mogli/e da živimo oslobođeni/e od straha i nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close