Pink Shirt Day

Dan ružičastih majica obilježit će simbolično potpisivanje Peticije protiv vršnjačkog nasilja

Lifestyle / Flash | 21. 02. 2017. u 07:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači.

Prošle godine, inicijativom Vijeća učenika Osnovne škole Ilije Jakovljevića Mostar i Srednje ekonomske škole Joze Martinovića, Dan ružičastih majica obilježen je na Španjolskom trgu zajedničkom pjesmom, plesom i igrom učenika osnovnih i srednjih škola.

Ove je godine odlučeno da se Dan ružičastih majica obilježi na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta, u srijedu 22. veljače s početkom u 12 sati.

''S obzirom na to da HNK u svom repertoaru nudi predstavu koja upravo progovara o problematici vršnjačkog nasilja, Quijotanje, a kao podsjetnik na važnost promicanja izvedbenih umjetnosti i kazališne kulture, učinilo se prigodnim Dan ružičastih majica obilježiti na tom mjestu i na taj način'', rekla nam je Andrea Jevrić, pedagoginja OS Ilije Jakovljevica.

Vršnjačko nasilje, kao gorući problem današnjice, problem je koji uzrokuje brojne i dugotrajne posljedice na dječji rast i razvoj, a izloženost djeteta bilo kojem obliku nasilja predstavlja teško traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke.

Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica jest senzibiliziranje javnosti i podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, uključivanje, ohrabrivanje i poticanje djece i mladih na aktivnu društvenu djelatnost i preuzimanje obveze i odgovornosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Želja je pokrenuti javnu kampanju. Nazočni će biti pozvani na zajedničku borbu protiv svih neprimjerenih oblika ponašanja kroz simbolično potpisivanje Peticije protiv vršnjačkog nasilja.

Kako žrtve nasilja i nasilnici ne bi prerasli u delikvente od kojih će strahovati građani, potrebno je djelovati u što ranijem uzrastu. Odgoju djece u pravcu nenasilnog rješavanja sukoba potrebno je posvetiti posebnu pozornost.

''Želimo utjecati i na istaknute sudionike i donositelje odluka na razini grada, županije, federacije pa i države kako bi u skorijoj budućnosti mogli očekivati kurikularne promjene u politici obrazovanja. Ignoriranje problema, koji se neprestano uočavaju, značilo bi pristajanje društva na reducirano pružanje pomoći djeci kada im je ona najpotrebnija. Dugoročno gledano, posljedice se odražavaju na razvoj i funkcioniranje društva u cjelini'', poručeno je iz organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close