Dan osoba sa sindomom Down

''Pružite im priliku, rezultat je ogroman''

Video su pripremile plesačice iz Plesnog studija Koroleva, članice redovnih grupa, zajedno sa svojom trenericom Petrom Kožul.
Lifestyle / Flash | 21. 03. 2021. u 16:28 Bljesak.info
Daj mi priliku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plesačice mostarskog plesnog studija Koroleva s trenericom Petrom Kožul snimili su simpatični video zapis povodom Dana osoba s Down sindromom.

Cilj videa je, kako kažu iz kluba, podizanje svijesti o Down sindromu.

“Dokaz da su ova djeca, uz pomoć i podršku, jako talentirana i da puno toga mogu postići. Poruka za sve da pružite priliku djeci sa Down sindromom i uz malo strpljenja rezultati će bit ogromni. Mi u studiju smo im dali priliku, a kako napreduju možete pogledati u videu 'Daj mi priliku'.

Danas nosite različite čarapice, ali budite im više od toga, budite im podrška svaki dan u godini”, kazala je za Bljesak.info trenerica Petra.

Inače, svjetski dana osoba sa sindromom Down obilježava se svake godine 21. ožujka.

Ujedinjeni narodi donijeli su 2011. rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Svjetskim danom sindroma Down, te se na globalnoj razini službeno obilježava od 2012.

Prema podacima UN-a, na svjetskoj se razini u prosjeku bilježi učestalost pojave sindroma Down kod jednog od tisuću rođene djece.

Taj kromosomski poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma.

Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close