Prekid dotoka vode

Čuveni rimski simbol Fontana di Trevi pod najezdom štakora

Lifestyle / Flash | 21. 07. 2015. u 07:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najznačajnijih simbola Rima Fontana di Trevi je pod najezdom štakora, nakon prekida dotoka vode zbog restauracije, javlja Anadolu Agency (AA).

Fontanu je 1735. godine projektirao talijanski arhitekt Nicola Salvi i dio je palače Palazzo Poli. Fontana di Trevi je smještena u okrugu Trevi u Rimu. To je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu. Svake godine je posjeti veliki broj turista, ali ovaj put imala je nešto drugačije posjetitelje.

Kako piše talijanski dnevni list "Corriere della Sera", prošle godine je talijanska modna kompanija izdvojila financijska sredstva za restauraciju fontane, zbog čega je prekinut dovod vode. To je uzrokovalo pojavu glodavaca.

Stanovnici okruga Trevi, gdje se fontana i nalazi, strahuju da će štakori u potrazi za hranom početi izlaziti na površinu. Oni kažu kako obližnji restorani bacaju puno hrane što može privući veliki broj ovih po zdravlje opasnih štetočina.

Veoma su i zabrinuti zbog lošeg imidža koji bi sada ovo mjesto moglo imati u svijetu.

Njena restauracija košta preko dva milijuna eura, a nakon radova koji su trajali više od godinu dana, očekuje se da će ponovo zablistati u novom sjaju.

Kopirati
Drag cursor here to close