Crveno upozorenje

Mostar očekuje bura od 100 km na sat

Na području Mostara i Livna mogući su udari vjetra od 70 do 100, lokalno iznad 100 kilometara na sat, a na području Foče, Trebinja i Višegrada 35 metara u sekundi.
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2020. u 09:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za područja Foče, Mostara, Livna, Trebinja i Višegrada, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području Mostara i Livna mogući su udari vjetra od 70 do 100, lokalno iznad 100 kilometara na sat, a na području Foče, Trebinja i Višegrada 35 metara u sekundi. Za područje Sarajeva, Tuzle i Bihaća izdato je narančasto upozorenje zbog jakih udara vjetra.

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini umjereno oblačno.

Mostar na sedam

Temperature zraka u sedam sati iznosile su na Bjelašnici minus 11 stupnjeva, Ivan Sedlu i Sokocu minus tri, Sarajevu nula, Bihaću, Bugojnu, Livnu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Srebrenici jedan, Drvaru i Jajcu dva, Tuzli i Zenici tri, Banjoj Luci Bijeljini, Gradačcu i Zvorniku četiri, Doboju, Širokom Brijegu i Trebinje pet, u Mostaru sedam, a Neumu osam stupnjeva Celzijusa.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Snijeg ili susnježica su mogući i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Poslije podne ili u večernjim satima padavine postupno prestaju. Vjetar umjeren do jak s olujnim udarima sjeverni. Na području Hercegovine, zapadne i istočne Bosne povremeno su mogući i orkanski (više od 90 kilometara na sat) udari vjetra. Najviša dnevna temperatura od minus jedan do šest, na jugu od šest do 11 stupnjeva.

U Sarajevu se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. Padavine prestaju u večernjim satima. Temperatura zraka između minus jedan i tri stupnja.

Udari vjetra i do 165 kilometara na sat

Crveno upozorenje zbog vremenskih neprilika izdato je i za nekoliko regija u Hrvatskoj. Upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za područja u kninske, riječke, splitske i dubrovačke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

U kninskoj i splitskoj regiji očekuju se jaki udari vjetra srednja brzine 65-90 kilometara na sat, a najjači udari i do 145 kilometara na sat. U riječkoj regiji udari vjetra bi mogli iznositi i do 165 kilometara na sat.

U dubrovačkoj regiji najjači udari vjetra mogli bi iznositi do 130 kilometara na sat, a u Dalmaciji do 150.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske stanovništvo su pozvali da poduzmu mjere samozaštite.

”Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom”, navodi se u upozorenju DHMZ-a.

Za područje Dalmacije upozorili su kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Kopirati
Drag cursor here to close