Blagdani

Crveni križ uručio paketiće djeci u migrantskom centru Salakovac

Novogodišnje blagdane će, kako naglašava osjetiti barem na trenutak svi korisnice Centra Salakovac. Tako će im sutra podijeliti dodatne količine namirnica i obogatiti redovitu ishranu sa željom da migranti osjete blagdanske dane u Salakovcu.
Lifestyle / Flash | 30. 12. 2019. u 15:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara danas je Crveni križ Grada Mostara uručio novogodišnje paketiće za djecu migranata i stalnih korisnika tog centra, kako bi i oni osjetili barem na trenutak radost novogodišnjih blagdana, javlja Anadolu Agency (AA).

Djeci migranata i ostalih korisnika izbjegličkog kampa u Salakovcu dostavljeno je 150 novogodišnjih paketića, kako bi radost blagdana barem na trenutak osjetilo svako dijete, koje se nalazi u tom kampu ali i ono koje tijekom blagdana bude u tranzitu svratilo do tog kampa.

Foto: Bljesak.info / Crveni križ uručio paketiće djeci u migrantskom centru Salakovac 

Glavni tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz ističe da radost novogodišnjih blagdama treba osjetiti svaka osoba barem na trenutak, pa ova aktivnost njima nije bila ni upitna.

''Svako dijete će dobiti paketić, koje se nalazi u kampu, ali i ono koje bude došlo tijekom blagdana, jer naši mobilni timovi rade opservaciju s određenim brojem onih koji su u tranzitu te će mnogogodišnje blagdana dočekati u Salakovcu. Njima će se dodijeliti oko 20 paketića, tako da i djeca koja su u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu na putu ka boljem osjetite bar malo radost novogodišnjih blagdana'', pojasnio je Kajtaz.

Foto: Bljesak.info / Crveni križ uručio paketiće djeci u migrantskom centru Salakovac 

Novogodišnje blagdane će, kako naglašava osjetiti barem na trenutak svi korisnice Centra Salakovac. Tako će im sutra podijeliti dodatne količine namirnica i obogatiti redovitu ishranu sa željom da migranti osjete blagdanske dane u Salakovcu.

Crveni križ Grada Mostar dao je veliki doprinos u brizi za migrante u Salakovcu od prvog njihovog dolaska pa sve do danas, a pojačanim aktivnostima za novogodišnje blagdane potvrdio sviju misiju humane organizacije koja skrbi u svima onima kojima je pomoć potrebita.

''Mobilni tim koji je formiran krajem trećeg mjeseca imao je 1.441 opservaciju s osobama koje nisu smještene u kamp ili su napustili kamp, pa krenuli u nekom drugim pravcu. Od toga je podijeljeno 1012 paketa s hranom 1.209 higijenskih paketa, pruženo je 415 usluga psihosocijalne podrške, 199 usluga prve pomoći i 1.453 ostala neprehrambena artikla'', kazao je Kajtaz iznoseći aktivnosti ove humane organizacije kroz 2019. godinu.

Osim toga, tu je i pet sanitetskih osiguranja koje radi Crveni križ u sklopu svojih aktivnosti i obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Dana otvorenih vrata za darivatelje krvi. Sve aktivnosti kako ističu proveli su zahvaljujući pomoći kako lokalne zajednice, prvenstveno Grada Mostara tako i donatora ,među kojima je posljednje vrijeme najznačajniji IOM koji pokriva osnovne troškove ishrane migranata koji su smješteni u Salakovcu.

Foto: Bljesak.info / Crveni križ uručio paketiće djeci u migrantskom centru Salakovac 

''Osigurali smo 3165 higijenskih paketa za kolektivnu higijenu, 70 paketa znači za svaku baraku u Salakovcu koji je sadržavao osnovna sredstva za čišćenje zajedničkih prostorija 21.790 jogurta, 40 kilograma kafe, 2454 kašice za djecu 16.296 raznih kolača, 360 mesnih konzervi i 9.548 litara mlijeka, 1.200 mliječnih namaza, 283.348 obroka, 1.661 komad odjeće, 290 pari obuće, 74 paketa s hranom, 523 pahuljica, 618 pelena za djecu, a za odrasle 120, povrća 2.000 kilograma, 17.196 raznih slatkiša, 8.748 sokova, 60 uložaka za odrasle, preko šest tona voća, 38 vreća za spavanje, zahvalnih obroka za dobrovoljne davatelje krvi koje nismo izostavili ni ovaj put 5.688 i 6.025 volonterskih sati koji su urađeni tijekom ove godine, je nešto što nama daje vjetar u leđa'', ističe Kajtaz.

Također napominje da i međunarodni Federacija kroz mobilni tim pomaže sve one osobe koje su u tranzitu kroz brojne aktivnosti koje se provode.

No, uz redovitu pomoć migrantima njihovi volonteri ni u jednom trenutku nisu zapostavili ni brigu o socijalno ugroženima građanima Mostara.

''Na osnovu zahtjeva četiri škole siromašnim učenicima smo platili ekskurzije'' istaknuo je Kajtaz navodeći kako su njihove aktivnosti dolaskom Nove godine na svim poljima pojačane.

Tako će sutra od 600 pripremljenih, novogodišnje paketiće podijeliti djeci korisnika Javne kuhinje, a potom posjetiti škole u ruralnim područjima i unijeti radost novogodišnjih blagdana među siromašne učenike.

''Osigurali smo 200 paketa s hranom i higijenom za korisnike na osnovu Centra za socijalni rad, a u pripremi je program zimske pomoći gdje će se podijeliti 8000 KM, po principu da obitelji s jednim i dva člana dobiju po 50 KM, s tri i četiri člana po 100 KM, s pet i više članova po 150 KM'', pojasnio je Kajtaz.

Pored svega Crveni križ Grada Mostara djelovanjem Javne kuhinje prehranjuje svakodnevno više od 350 gladnih usta, te slovi kao nevladina organizacija koja je ujedinila sve ljude bez obzira na vjeru i naciju, što njihovi rezultati najbolje govore.

Kopirati
Drag cursor here to close