Indexov video

Croatia Records želi copyright na klanje Srba: Povučena pa vraćena pjesma 'Jasenovac'

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 09:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Croatia Records, diskografska kuća Marka Perkovića Thompsona, zatražila je nedavno od YouTubea da ukloni snimku koju je na taj servis postavio Index, a na kojoj Thompson izvodi pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara". Riječ je o pjesmi koja slavi Antu Pavelića, Juru Francetića i ustaške zločine nad Srbima.

Zanimljivo je to da se Croatia Records (CR) pozvala na autorska prava kada je od YouTubea zatražila skidanje snimke postavljene pod nazivom: "Index Plenkoviću i Kolindi poklanja spot: Thompson - Jasenovac i Gradiška stara". To je vidljivo iz obavijesti YouTubea o skidanju videa, u kojem se izričito spominje "copyright claim", odnosno autorska prava.

No kako je moguće da se CR može pozvati na autorska prava kada je riječ o pjesmi koja slavi klanje Srba i ustaški režim? S tim pitanjem obratili smo se CR-u i ZAMP-u, Službi zaštite autorskih muzičkih prava.
 
Croatia Records: Mi štitimo Thompsonov ugled i čast
 
U CR-u tvrde da su ovlašteni ukloniti sadržaje koji Thompsonu "ugrožavaju moralna prava, čast i ugled".
 
"Na temelju ekskluzivnog ugovora s jednim od naših najuspješnijih izvođača, Markom Perkovićem Thompsonom, ovlašteni smo brinuti o njegovim moralnim pravima te u tom smislu zahtijevati uklanjanje svake snimke, odnosno sadržaja koji ugrožava njegovu čast i ugled", kažu u CR-u.
 
"Isto činimo za sve umjetnike-izvođače koji s nama imaju potpisanu takvu vrstu ugovora, reagiramo na svaku situaciju koja može ugroziti njihovu čast i ugled te ćemo i dalje postupati u skladu s praksom i danim ovlaštenima od strane umjetnika-izvođača", stoji u odgovoru CR-a na Indexov upit.

ZAMP: Nitko ne polaže autorska prava na "Jasenovac"

 
U ZAMP-u, koji ima ugovor s YouTubeom od 2014. godine, kažu za Index da nitko ne polaže prava na tu ustaško-koljačku pjesmu.
 
"HDS ZAMP nema saznanja na koji način Croatia Records polaže prava na izvedbu predmetnog djela. Možemo potvrditi da navedeno djelo nije prijavljeno u bazi podataka HDS ZAMP-a, što znači da se nitko nije deklarirao kao autor glazbe i stihova navedenog djela", kazali su nam u ZAMP-u i dodali da CR može polagati prava na sve snimke ili izvedbe pojedinog izvođača ako ima zaključen takav ugovor s izvođačem.
 
"YouTube ima vrlo stroga pravila"

 
"YouTube je vrlo regulirana platforma sa svojim pravilima koja su vrlo stroga i potpuno poštuju lokalne i internacionalne zakone, a nosioci prava vrlo često skidaju sadržaj koji nije legaliziran i YouTube je tu vrlo brz i efikasan. Razlozi su različiti; od zaštite prava pa do toga da mnogi ne žele biti na toj platformi, kao i korisnika koji žele da njihov sadržaj bude samo na njihovu kanalu", objašnjava nam Tomo in der Mühlen, poznati DJ i glazbeni producent. Pitali smo ga je li moguće da CR može tek tako skidati materijal pozivajući se na "moralna prava" izvođača? Tomo in der Mühlen kaže kako takvi ugovori postoje, no za detalje bi trebalo pogledati ugovor Thompsona i CR-a.
 
Državni vrh stao u obranu Thompsona, Index ih je snimkom podsjetio što je sporno u njegovim nastupima
 
Video čije je uklanjanje s YouTubea tražio CR, pozivajući se na autorska prava, objavili smo nakon što su nedavno mariborske vlasti zabranile koncert Marka Perkovića Thompsona. Tada je pjevač zatražio zaštitu hrvatskih vlasti, a u njegovu zaštitu odmah je stao vrh države - premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 
 
Valja naglasiti kako je Indexov video praćen Thompsonovom izvedbom ustaške pjesme, koji je za CR sporan, zapravo bio poruka premijeru Andreju Plenkoviću kojem očigledno nije bilo jasno zbog čega je Thompsonov koncert zabranjen u Sloveniji. Predložili smo mu da se obrati onima koji su odlučili zabraniti njegove koncerte u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.
 
"Kad već Plenković očito nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda mu kolege iz Europske unije mogu objasniti zbog čega je Thompson itekako problematičan u civiliziranom svijetu", napisao je Index u članku u kojem smo objavili video koji je toliko zasmetao CR-u.

Croatia Records nije dokazala da ima autorska prava na "Jasenovac", YouTube vratio snimku
 
Index je, naravno, uputio službenu žalbu YouTubeu na prigovor CR-a zbog kojeg je video uklonjen s tog videoservisa. Iako je CR imao rok od tjedan dana za očitovanje i dokazivanje da na ustašku pjesmu koju izvodi Thompson zaista ima autorska prava, nisu to učinili pa je YouTube vratio skinutu snimku te se ona sada može pogledati i na tom videoservisu.


Thompson 2003.: Ne sjećam se
 
Podsjetimo, Index je krajem 2003. godine prvi objavio kako je Thompson pjevao pjesmu pod nazivom "Jasenovac i Gradiška stara", u kojoj se slavi ustaško ubijanje Srba u zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Nakon objave tog članka na Indexu pjevač je prvo tvrdio da se "ne sjeća" da ju je ikad pjevao, da bi naknadno ipak priznao kako ju je pjevao.
 
Thompson 2004.:  Pjevao sam
 
"Svjedoci smo još jedne bjesomučne hajke koju, izbornim porazom, izbezumljeni komunisti i njihovi pomagači pokreću protiv mene. Ovoga puta su otkrili toplu vodu; 'Otkrili' su kako sam ja pjevao pjesme poput 'Evo zore...', 'Jasenovac'...' i slično. Ja nisam autor tih pjesama, ali sam ih pjevao, što je svima nama poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se", stajalo je priopćenju objavljenom 8. siječnja 2004. na Thompsonovoj službenoj internetskoj stranici.
 
Thompson 2017.: Podvalili su mi novinari
 
No pjevač je sredinom svibnja ove godine opet promijenio svoju izjavu i sada tvrdi da mu je dotična koljačka pjesma "montirana".

"Moram naglasiti da postoje neke neprimjerene pjesme na internetu koje su montirali i meni podvalili neki novinari kako bi me iskompromitirali i prikazali kao negativca. Ja s tim pjesmama nemam nikakve veze, osim problema i neugodnosti kroz koje prolazim", rekao je Thompson prije mjesec dana za slovenski Reporter.

Kopirati
Drag cursor here to close