'Igra rata'

Counter Strike uživo nadomak Mostara

''Tema je bila Meksička vojska i narkokarteli. Cijeli narkokartel je bio obučen u farmerke, košulje i prsluke. A vojska je bila naravno u vojnoj odjeći, to je bila i osnova prepoznavanja ''
Lifestyle / Flash | 22. 01. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hobi, sport, adrenalin, rekreacija ili jednostavno ''igra rata''. Sve je to Airsoft. Ako pitate strastvene igrače, oni će vam reći da za njih Airsoft predstavlja mnogo više od nastojanja da ''upucate'' protivnika.

A kako je znatiželja početak svih avantura, tako je i naša počela upravo tako – saznati što više o ovoj igri koja predstavlja simulaciju rata i koja okuplja sve više poklonika.

Igra i ništa drugo

Tako se protekli vikend na Raškoj Gori nadomak Mostara okupilo  40-tak strastvenih zaljubljenika u Airsoft, a nas nije trebalo nagovarati da im se pridružimo. Kako bolje shvatiti što je to što ih pokreće, te kako ''pucanje'' izgleda uživo – nego da i sami dođemo u šumu, na teren, gdje je sve spremno za još jedan ''rat''. Ali onaj u smislu igre i nikako drugačije, kako su mnogi nedovoljno informirani skloni misliti.

Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara
Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara

Puške, vojne odore, bombe, streljivo, liječnici, baze – sve je spremno, a strastveni zaljubljenici u Airsoft ne popuštaju ni kad je hladnoća u pitanju. Igrati se mora, jer doza adrenalina koja se dobija prilikom igre je očito veliki motiv za većinu. I ne samo to. Ima tu još faktora, ali su ostali u sjenci ovog prvog – izgleda najvažnijeg.

''Za mene je ovo najviše rekreacija i adrenalin. Neki ga ne zovu sport, ali za nas on to jeste - jer je uložen fizički napor iako nema direktnih natjecanja'', kazao je prije samog treninga i odlaska u bazu Danijel Bradić, predsjednik Airsoft kluba Hawk iz Mostara.

Danijel napominje da je Airosft za njega doslovno adrenalinski sport koji se igra u prirodi. Dolaze u obzir i zatvoreni tereni, ali oni su rijetki – obzirom da im nisu toliko dostupni u obliku i veličini koji odgovara Airsoftu. Zato je priroda najbolji izbor, slažu se momci vješto spremajući opremu za igru na Raškoj Gori.

Igra trajala 24 sata

Ne, taj dan nisu igrali temu 'NATO – Rusija', koja nije rijetka u susretima s ekipama, ali su bili maksimalno posvećeni da trening bude što bolje odrađen i to s jednim ciljem, a to je eliminirati protivnika.

Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara
Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara

''Bit je nadmudriti protivnika. Morate razmišljati ali i trčati. Kombinacija je to  mentalne i fizičke igre'', kazao je za Bljesak.info Marijan Bradarić, član Airsoft kluba Hawk.

Igra podrazumijeva upotrebu replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara, a Airsoft se razvio u Aziji u (Japanu i Hong Kongu), gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga.

A treninzi kao što je bio ovaj na Raškoj Gori služe kao odlična priprema za tematske susrete, koji su iznimno popularni, ali vrlo često i iscrpljujući – obzirom na dužinu trajanja.

''Zadnji put smo igrali Airsoft  susret u jednom mjestu kod Splita, i igralo je oko 300 ljudi. Tema je bila Meksička vojska i narkokarteli. Cijeli narkokartel je bio obučen u farmerke, košulje i prsluke. A vojska je bila naravno u vojnoj odjeći, to je bila i osnova prepoznavanja – tko pripada kojem timu. Taj susret je trajao 24 satabez pauza'', kazao je  Bradić.

Prilikom takvih susreta, momci nose sendviče, vodu, energetske čokoladice, magnezij - jer osim mentalne, fizička snaga je ono što je možda i okosnica ovog sporta/igre. Kondicija, orijentacija, snalažljivost, brzo razmišljanje – sve to je potrebno kako biste bili dobar Airsoft igrač.

Igra poštenja

''Nekada su susreti ekipa vrlo iscrpljujući, igra se po 20-24 sata. 10 kilograma opreme imate na sebi, pređete u prosjeku 10-20 kilometara'', objašnjava za Bljesak.info Marijan Bradarić, koji napominje da je ovo igra poštenja. Što to znači? Pa vrlo jednostavno, ukoliko ste pogođeni vičete da vas čuju ostali igrači da su vas pogodili i samim tim ste van igre 10-15 minuta, zavisno od pravila susreta. Obzirom da kuglica ne ostavlja nikakve tragove na vama, onda morate igrati 'fair play' – i to je suština igre.

Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara
Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara
Foto: Bljesak.info / Counter Strike uživo nadomak Mostara

Igra također podrazumijeva i pravo na liječnika, povratak u bazu i još mnogo toga. Ali jedno od najvažnijih pitanja i pravila jeste imati adekvatnu opremu. Ukoliko želite da se bavite Airosftom za početak ćete izdvojiti oko 500 KM za nužnu opremu. Svaka ozbiljnija namjera da budete dobar i uvjerljiv Airsoft igrač, zahtjevati će nešto veću svotu novca za opremu.

I dok mnogi odavno govore kako nam je 'dosta rata', te zašto se netko uopće bavi ovim, ovi momci imaju jasnu poruku za sve, a ona glasi: ''Ovo nije poticanje na rat, nego obična vojna simulacija, koja pruža veliku dozu adrenalina''.

Adrenalin, trčanje, mentalna, snaga, orijentacija, kondicija, uzbuđenje, nadmudrivanje – što god od toga da izaberete kao razlog bavljenja Airosoftom – neće pogriješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close