Svjetlosna špilja

Cliff diving na Ibizi: smioni skok u nepristupačnu špilju

Skakači Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva bili su u novoj uzbudljivoj avanturi, na jednom od najzabačenijih i najteže dostupnih mjesta na divljoj zapadnoj obali Ibize.
Lifestyle / Flash | 23. 07. 2021. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanka pred nastavak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva neki od najboljih svjetskih skakača u vodu iskoristili su da posjete Ibizu, gdje su skakali u „Svjetlosnu špilju“, prirodni fenomen na poznatom španjolskom otoku.

Skakači Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva bili su u novoj uzbudljivoj avanturi, na jednom od najzabačenijih i najteže dostupnih mjesta na divljoj zapadnoj obali Ibize.

Video: Diving Into A Hole On Ibiza 

Pred drugu stanicu Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021, koja će 14. kolovoza biti održana u norveškoj prijestonici Oslu, treći po veličini otok španjolskih Baleara posjetili su veleposlanik prvenstva Orlando Duque, branitelji titula Rhiannan Iffland i Gary Hunt, te skakači Jonathan Paredes, David Colturi i Celia Fernandez.

Njihov cilj bila je špilja La Cueva de la Luz (Špilja svjetlosti), čije ime potiče od prelijepog odsjaja sunčevih zraka koje osvjetljavaju čitavu špilju i stvaraju zadivljujući plavi sjaj, naročito na podnevnom suncu.

Špilja je neobična jer joj se može prići samo odozgo, kroz otvor u stijeni iznad nje. Svod pećine se urušio i pao stotinama godina ranije, ostavljajući veliki otvor koji gleda točno na površinu vode.

Skok u špilju predstavlja prilično rizičan poduhvat, a samim tim i neodoljiv izazov.

„Kada sam prvi put čuo za ovo mjesto, bio sam šokiran. Nisam znao hoće li biti moguće, a onda sam vidio fotografije i osjetio da to možemo izvesti. Ovo putovanje je bilo vrlo posebno, zbog toga što smo bili mala skupina skakača daleko od stresa natjecanja i na vrlo posebnom mjestu“, otkrio je rekorder po broju titula Hunt.

Foto:PR / Njihov cilj bila je špilja La Cueva de la Luz (Špilja svjetlosti)

Savršena pozicija za odskok bila je 25 metara iznad kristalno čiste vode, na malenom dijelu ravne stijene. Kako bi sigurno izbjegli prijeteće hridi na dnu pećine, skakači su trebali odskočiti dobrih šest metara prema naprijed, a da ih pritom vizualno ne omete stijena nad suprotnom stranom otvora.

„Mislim da je jedna od najtežih stvari odlučiti se na skok, jer točno ispred sebe imate stijenu i - mada nećete udariti u nju - stvarno morate dati sve od sebe da preskočite tu prepreku i prođete između ove dvije hridi“, rekao je Amerikanac Colturi.

„Nikada nije lako skakati u špilju, jer vani je jako svijetlo, a unutra vrlo mračno. Taj kontrast jako komplikuje stvari jer ne vidite površinu vode. Jako je uzbudljivo nalaziti ovakva mjesta u prirodi - mjesta koja su vrlo blizu grada, ali su istovremeno vrlo zabačena i teška za pronaći“, pojasnio je legendarni Kolumbijac Duque.

„Kakvo vrijeme za biti živ!“, u svega nekoliko riječi svoj doživljaj je sažela četvorostruka prvakinja, Australka Rhiannan Iffland.

Foto:PR / Skok u špilju predstavlja prilično rizičan poduhvat

Naredna destinacija svjetske cliff diving elite je glavni grad Norveške, Oslo, gdje će 14. kolovoza odmjeriti snage na drugom natjecanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021.

Bit će to ujedno i posljednja stanica prije njihovog šestog gostovanja u našoj zemlji, dva tjedna kasnije, 28. kolovoza na Starom mostu u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close