Speleo spašavanje

Član HGSS Mostar boravio na obuci u Bugarskoj

Lifestyle / Flash | 10. 10. 2011. u 11:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Mihalj član HGSS Mostar prisustvovao je tečaju speleo spašavanja koji je od 17. do 25. rujna održan u mjestu Drynovo u Bugarskoj.

Tečaj je realiziran od strane organizacije DPPI, a na istome su sudjelovali predstavnici spasilačkih službi iz jugoistočne Europe. Osim Miroslava iz BiH su ovom tečaju prisustvovala još 3 pripadnika GSS-a iz BiH.

Razvojem speleologije u posljednje vrijeme u porastu su nažalost i nezgode koje se dešavaju prilikom kretanja i boravka u speleološkim objektima. Većina zemalja u okruženju već ozbiljno razvija svoje spasilačke službe koje se posebice bave speleospašavanjem kao primarnom zadaćom.

Kod nas je ista aktivnost vezana uz gorsku službu spašavanja i ovaj vid obuke od iznimnog je značaja za edukaciju naših članova i dalji razvoj tehnika spašavanja iz špilja.

Većini nam je poznato da naš hercegovački krš krije brojne jame i špilje, a od kojih je najpoznatija špilja Vjetrenica nedaleko od mjesta Ravno u Popovom Polju. Mnoge jame i špilje u našem kraju još nisu istražene i kao takve su mamac speleolozima te je u budućnosti za očekivati znatno veću posjećenost.

Na nama je naravno zadaća da budemo u tom slučaju adekvatno i kvalitetno obučeni kako bismo bili u stanju pružiti pomoć unesrećenom u jamama i špiljama što se smatra jednim od najzahtjevnijih oblika spašavanja u prirodi, ističu iz HGSS Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close