Savjeti roditeljima

Čitanjem bajki razvija se dječija memorija

Za dvogodišnjaka je ponavljanje veoma važno, jer mu omogućava da provjeri sjećanje i razumjevanje radnje, da poveže likove, događaje i zaplete.
Lifestyle / Flash | 31. 01. 2020. u 22:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mame i tate, čitajte najmlađima sve bajke i puštajte im crtane filmove, jer se na taj način poboljšava razvoj njihove memorije.

Kod malog djeteta, upravo iz tog razloga i postoji nesvjesna potreba za stalnim ponavljanjem određenih crtanih filmova ili napisanih slikovnica.

Za dvogodišnjaka je ponavljanje veoma važno, jer mu omogućava da provjeri sjećanje i razumjevanje radnje, da poveže likove, događaje i zaplete. Zbog toga ne treba da čudi njegova ljutnja ukoliko omiljeni crtani nestane ili roditelj promijeni priču, ističu psiholozi.

Potreba za ponavljanjem je i posljedica procesa saživljavanja sa likovima iz određene priče. Mališani se na ovaj način predstavljaju mentalnozamišljajući priče likova sa kojima se poistovjećuju.

Akcije i reakcije određenih likova uče ih što se dešava u životu, vode u otkrivanje različitih vidova ponašanja i omogućavaju stjecanje prvih iskustava na virtualnim primjerima, pišu Novosti.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close