Higijenske potrepštine

Cijene skočile, građani se pitaju: Hoćemo se imati čime okupati?

Osim cijena hrane, građani su primijetili kako su poskupjele i higijenske potrepštine.
Lifestyle / Flash | 28. 03. 2021. u 09:57 Piše: Bljesak.info/M.C.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogobrojni građani BiH svjedoče kako su cijene hrane u posljednje vrijeme narasle. Osim cijena hrane, građani su primijetili kako su poskupjele i higijenske potrepštine.

Građani tvrde kako su narasle cijene sapuna, ali i kupki. Primjerice sapun poznate marke koji je nekada koštao doslovno jednu marku, danas košta 1,60 KM. Znači obični sapun, kojemu nije promijenjena gramaža, nego samo cijena.

Kako smo se sami uvjerili u trgovinama tekući sapuni u pakovanju od 500 ml koštaju od 1,50 KM, pa na više. Najjeftiniji obični tvrdi sapuni su 75 feninga, a najskuplji 1,70 KM.

''Sapun, kupka, pasta za zube, toalet papir su stvari koje vam trebaju u kući. Vi ove stvari imali, ne imali novca, morate kupiti. Kažu sada stalno perite ruke, dobro, ali s čim da ih perem. Sapun koji je nekada bio 70 feninga sada je 1 KM ili tekući sapun koji uvijek kupujem, nekad je bio 1,80 KM, danas je skuplji. Budu li cijene nastavile rasti, nećemo se s čim imati prati'', kaže naša sugovornica.

Cijene kupki, ovisno od proizvođača, kreću se od 2 KM do 7 KM, slično kao i cijene šampona. Prosječna cijena šampona od pola litre iznosi otprilike 4 KM. Paste za zube koštaju u prosjeku oko dvije marke.

Narasle cijene uložaka

Vlažne maramice (100 komada) se mogu kupiti za 3 KM, dok je za dezodorans minimalno potrebno izdvojiti 3 KM. Ako želite malo kvalitetniji dezodorans morat ćete izdvojiti i do 7 KM. Cijene toalet papira, ovisno o vrsti dakle je li dvoslojni ili troslojni, iznose u prosjeku od 5 do 6 maraka.

Žene su primijetile kako su cijene uložaka skočile. Manje pakovanje od 10-12 uložaka košta minimalno 2 KM, dok je veće pakovanje uložaka (16 -18 komada) otprilike 4 KM.

''Ulošci koje sam godinama kupovala s 3 KM su skočile na 4,25 KM. To nije mala razlika. Ulošci koji su nekada bili po 1 KM, dakle najjeftiniji, danas su gotovo 3 KM. To nije mala razlika. Ono što sam primijetila je da se često promijene pakovanja uložaka, pa npr. nekad je u pakovanju bilo 16 uložaka, a danas ih je 12. Mislim da se prodavači služe svakakvim trikovima'', kaže naša sugovornica.

Ilustracija

Kupovanje na akcijama

Naše sugovornice kažu kako ih spašava kupovanje proizvoda na sniženju.

''Cijene rastu, a plaće ne rastu. Vi se morate snalaziti i kupovati na akcijama. Ovdje kupi ovo, na drugom mjestu kupi nešto drugo. Iz jednog akcijskog kataloga kupiš jednu stvar, iz drugog drugu. Kad su neke stvari na ponudi gledate da kupite više komada, jer stvari u kućanstvu trošite. Nekako sve gledaš da kupiš samo ono što ti treba'', kaže naša sugovornica.

Osim, sapuna i kupki, pogledali smo i koliko koštaju i ostale stvari koje svakodnevno koristimo u kućastvu.

Cijene deterdženata za suđe se kreću od 2.20, pa naviše, dok se cijene omekšivača od 2 litra kreću od 4 KM, pa naviše. Sredstvima za pranje rublja zaista je teško odrediti neku srednju cijenu. Gramaža, marka i vrsta utječu na to, tako da na policama naših trgovina imate deterdžente koji koštaju od 10 do 35 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close