Znanost

Češnjak štiti srce i mladost

Lifestyle / Flash | 26. 01. 2016. u 08:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva češnjaka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze, piše Hina.

Češnjak se kao učinkovit dodatak preporučuje se pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka, piše Le Parisien.

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima".

Znanstvenici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama.
U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata znanstvenici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta češnjaka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt češnjaka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Češnjak od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt češnjaka može spriječiti stvaranje plakova na stijenkama arterija te usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno provedeno
američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Kopirati
Drag cursor here to close