Centar za ovisnike

Snimka drogiranja u blizini škole zgrozila Mostarce

''Žurno tražimo da sve nadležne institucije poduzmu sve potrebno kako bi se u ovoj zajednici, svakom naselju i čitavom gradu našoj djeci i svim ostalim stanovnicima grada pružili uvjeti za život dostojan svakog čovjeka!'', poručeno je iz Udruge.
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvenim mrežama kruži snimka iz  mostarskog naselja Centar 2, u blizini Osnovne škole Ilije Jakovljevića.

Na snimci se vide dvije muške osobe koje se, prema opisu videa, drogiraju.

''Roditelji oprez!  Snimljeno jučer (ponedjeljak, op.ur.) oko 10 ujutro kod zgrade Narenta u neposrednoj blizini škole u Centru 2.  Prošle godine smo se trudili ukazati na opasnost blizine Centra za liječene ovisnike no nadležni su odgovorili da nema nikakve bojazni te da je čak dobro da su blizu škole jer se i oni trebaju uključivati u suživot te da djeca mogu mnogo naučiti od njih. Što djeca mogu naučiti iz priloženog? Očito nam ne preostaje ništa drugo nego moliti Boga da djeca ne diraju odbačenu korištenu špricu'', poručeno je u statusu ispod videa.

Udruga roditelja ''Naša djeca''  reagirala jena ovaj video tražeći da institucije što prije reagiraju.

''Žurno tražimo da sve nadležne institucije poduzmu sve potrebno kako bi se u ovoj zajednici,  svakom naselju i čitavom gradu našoj djeci i svim ostalim stanovnicima grada pružili uvjeti za život dostojan svakog čovjeka!'', poručeno je iz Udruge, koja je slučaj prijavila policiji i zatražila žurno reagiranje.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine članovi Udruge ''Naša djeca'' Mostar i Vijeće roditelja O.Š. 'Ilija Jakovljević', održali su mirni prosvjed zbog izmještanja Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

Centar je zbog renoviranja prostorija ljetos premješten uz školu.

Iz te udruge ljetos su pozvali sve građane Grada Mostara da ih podrže u njihovom nastojanju da se djeci tog grada stvori primjerenije i sigurnije okruženje, a ovisnicima primjeren centar koji će zadovoljiti njihove potrebe za stručnim i odgovarajućim liječenjem.   
 
''Osim roditelja, izmještanjem centra, kao i njegovom ranijom lokacijom, nezadovoljni su i građani koji žive u njegovoj blizini. Građani, zbog lokacije na kojoj se centar nalazi, godinama pišu peticije i prosvjeduju, no ništa nije urodilo plodom'', rekli su ranije iz ove Udruge, gdje su dodali kako roditelji ne žele da njihova djeca imaju doticaja za špricama kao što je to, kako kaže, gotovo svakodnevno slučaj zbog čega i traže da se centar izmjesti na primjereniju lokaciju.
 
''I roditelji i djeca su uplašeni, a vlasti ostaju nijeme na sve njihove zahtjeve'', rekli su tada iz Udruge.

No stručnjaci su osudili ove prosvjede.

''Suština sprečavanja ovisnosti je u prevenciji, a za nju su najodgovorniji obitelj i škola. Možda se ovo otvaranje Centra za liječenje ovisnosti može iskoristiti kao pozitivan primjer. Da učenici, roditelji i nastavnici dođu u susret s takvim bolesnicima i vide što ih čeka ako uđu u tešku bolest ovisnosti. Ovisnici se trebaju liječiti među nama, baš kao i somatski i drugi bolesnici'', komentar je prof. dr. sc. Dragana Babića na prosvjede prošle godine ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića zbog premještanje Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru.

Babić ističe kako su ovisnici bolesnici priznati od Svjetske zdravstvene organizacije te da i oni zaslužuju primjereno i dostojanstveno liječenje, kao i svi drugi bolesnici.

''Osuđujem bilo kakvo degradiranje i stigmatiziranje ovakvih bolesnika koji bi se po poruci iz ovog teksta trebali liječiti 'tamo negdje – daleko'. Takav pristup liječenju bilo koje vrste duševnih bolesnika (pa i ovisnika) je povijest'', komentira Babić i dodaje kako je i Centar za liječenje ovisnika ambulanta, te da i rad ove, kao i svake druge ambulante, podržava.

Kopirati
Drag cursor here to close