Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Caritas BiH: ''Ne govori mi što ne mogu, pitaj me što umijem''

Cilj kampanje je naglasiti kako invaliditet ne određuje čovjekove osobine, ne umanjuje njegove vrline i ne umanjuje njegovu potrebu da bude društveno koristan i prihvaćen
Lifestyle / Flash | 03. 12. 2017. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju 3. prosinca 2017. godine obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Video: Jedan od spotova kampanje

Mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi nastoji dati svoj doprinos rješavanju problema s kojim se suočavaju osobe s invaliditetom, prvenstveno kroz potporu udrugama i korisničkim organizacijama koje se štite i brinu o navedenoj populaciji, provođenjem projekta pod nazivom SOCIETIES - Support Of CSOs In Empowering Technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South east Europe.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH 8,33% osoba u BiH ima određeni stupanj invaliditeta. Dok prema podacima iz istraživanja načinjenoga u okviru navedenog projekta, problemi s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom su diskriminacija i socijalno isključenje te nedostatak potpore od društva i šire zajednice, stigma, stereotipi i predrasude, arhitektonske barijere, a posebice onemogućeno zapošljavanje.

Video: Jedan od spotova kampanje

U području zapošljavanja, uz fizičke prepreke, najveći problem čine predrasude o osobama s invaliditetom i njihovim mogućnostima i radnoj sposobnosti, čemu pridonosi i neusklađenost dosadašnjih obrazovnih procesa s potrebama tržišta rada. Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom od posebnog je značaja za svako društvo, jer se radi o značajnom broju osoba koje su neravnopravne po mogućnostima i koje se otežano zapošljavaju. U istraživanju je istaknuto, iako postoje zakoni koji se bave ovim pitanjima, u praksi nisu dovoljno primjenjivani, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo ovih ranjivih kategorija.

Društvo promatra osobe s invaliditetom kroz ono što one ne mogu uraditi.
S tim u vezi, a u sklopu inicijative u narednom periodu poseban naglasak bit će stavljen na borbu protiv diskriminacije osoba s invaliditetom, prvenstveno kroz pokretanje javne kampanje: ''Ne govori mi što ne  mogu, pitaj me što umijem''.

Tijekom kampanje građani će imati prigodu informirati se o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, kao i o njihovom pravu da rade, zarađuju, sudjeluju u događanjima te da participiraju u svakodnevnom životu.

Video: U potrazi za inkluzijom (25 min)

Cilj kampanje je naglasiti kako invaliditet ne određuje čovjekove osobine, ne umanjuje njegove vrline i ne umanjuje njegovu potrebu da bude društveno koristan i prihvaćen. Stoga će u sklopu kampanje fokus biti na promociji kvaliteta, znanja, vještina i sposobnosti osoba s invaliditetom.

Tim povodom, a u okviru spomenutog projekta, mreža Caritasa u suradnji s nekolicinom partnera iz regije, je izradila dokumentarni film pod nazivom ''U potrazi za inkluzijom'', te niz video spotova, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima i poteškoćama s kojima se osobe s invaliditetom susreću u zajednici.

Caritasova kampanja ''Ne govori mi što ne mogu, pitaj me što umijem'', u okviru projekta SOCIETIES, trajat će do kraja 2017. godine, priopćeno je iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close