Temelj obrane BiH

Čapljina: Obilježena 25. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH

Lifestyle / Flash | 24. 04. 2017. u 12:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske'', istaknuto je danas u Čapljini prilikom obilježavanja 25. obljetnice akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini.

Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

''Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora. Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA.

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno'', poručeno je u čapljinskoj vojarni.

U krugu vojarne Božana Šimovića okupila su se tako danas brojna izaslanstva koja su položila vijence i zaplila svijeće, kako za Božana Šimovića, tako i za ostale branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Sveta misa za poginule i pokojne branitelje služena je u kapelici sv. Mihovila, u krugu vojarne.

Kopirati
Drag cursor here to close