'napadna odjeća'

Cannes: Kazna od 38 eura za kupanje u burkiniju

Lifestyle / Flash | 18. 08. 2016. u 07:11 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda je francuski premijer Manuel Valls odbio nacionalni zakon o zabrani nošenja kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo ('burkini'), izrazio je razumijevanje za odluku gradonačelnika Cannesa i drugih mjesta koja su uvela zabranu nošenja takvog kupaćeg kostima za žene, piše regionalni list „La Provence“.

Kako prenosi Frankfurter Allgemeine, prvi čovjek francuske vlade napominje da 'burkini' nije izraz nove mode, nego je to ''preslik jedne političke namjere, izraz anti-društva, koje je posebno usmjereno na podčinjavanje žene“.



Valls je ujedno podsjetio i na kriterije iz 2004. kojima se onemogućuje korištenje upadljivih religijskih simbola u francuskim školama te na zabranu nošenja burki od prije pet godina.

Za razliku od francuskog premijera i više gradonačelnika, udruga koja se bori protiv islamofobije u francuskom društvu (CCIF) najavila je poduzimanje zakonskih koraka protiv odluke o zabrani burkinija. Ovaj pokret imao je već jedan takav, doduše neuspješan pokušaj pred sudom u Nici, gdje je njihov zahtjev odbijen.



Mediji pišu kako je upravo zbog nošenja burkinija na plaži, nedavno došlo do fizičkog obračuna između domaćeg stanovništva i useljenika na Korzici, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba.

Neki mediji izvještavaju kako je sukob izazvalo pojavljivanje burkinija na plaži, dok su drugi javili kako je do gužve došlo nakon što je jedna obitelj sa sjevera Afrike tražila plažu samo za sebe.

U svakom slučaju, kao reakcija na ove događaje, uslijedila je zabrana nošenja burkinija u mjestu Sisco na Korzici, nadomak Bastije.

Francuski premijer Valls pozvao je sukobljene strane i njihove sljedbenike na mir te se suzdrže od daljnjih provokacija.

U Cannesu za nošenje burkinija zaprijećena novčana kazna od 38 eura

Kao što je ranije u medijima objavljeno, po odluci koju je 28. srpnja potpisao republikanski gradonačelnik David Lisnard, "zabranjuje se pristup plaži i kupanje svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti, poštujući higijenske i sigurnosne propise".

Oni koji se ne ponašaju u skladu s ovom odlukom, trebaju računati na kaznu od 38 eura.

Po odluci gradonačelnika, "kupaći kostim koji napadno pokazuje vjersku pripadnost dok su Francuska i mjesta vjerskih obreda trenutačno na meti terorističkih napada, moglo bi povećati rizik narušavanja javnog reda (gužve, tučnjave i sl.) koje moramo spriječiti".

"Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži", rekao je za AFP Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu, "nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat".

Kopirati
Drag cursor here to close