Srednja Bosna

Busovača u novom božićnom ruhu!

Ovakvi projekti podrazumijevaju se u svim velikim gradovima svijeta i održavaju se tijekom četiri tjedna došašća.
Lifestyle / Flash | 09. 12. 2017. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dugo godina nikakvog ili nekakvog obilježavanja i ukrašavanja grada, Busovača je napokon  zasjala u novom božićnom ruhu. Grupa ljudi koje žele ostati i vole ovaj grad, uz pomoć  ideja svih građana stvorila nam je pravi mali duh blagdana u kome svakodnevno uživamo.

Piše: Dajana Vidović / Radio Busovača

Projekt pod nazivom ''Božić u Busovači'', održava se od 3. - 31. prosinca ispred crkve sv. Ante Padovanskog. Započeo je prigodnim paljenjem lampica u središtu grada, kada je održano i zajedničko ukrašavanje jelke i otvorenje adventskih kućica ispred župne crkve, dok je središnji događaj otvorenja projekta bio koncert klasične glazbe "Musica aeterna".

Foto: Radio Busovača / Božić u Busovači održava se ispred crkve sv. Ante Padovanskog
Foto: Radio Busovača / Božić u Busovači održava se ispred crkve sv. Ante Padovanskog

Čitav projekt, koji podrazumijeva 15-tak različitih kulturno-zabavnih sadržaja, krofne, kuhano vino i mnogo druženja,  završava se 31. prosinca Novogodišnjim vatrometom. Čitav program, sa svim detaljima, možete pratiti na Instagram i fb stranici „Božić u Busovači“.Inače, ovakvi projekti podrazumijevaju se u svim velikim gradovima svijeta i održavaju se tijekom četiri tjedna došašća. Božićni sajam nastao je u većinom germanskim krajevima, kao što su: Njemačka, Austrija, Južni Tirol, ali sada se održava i u mnogim drugim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Povijest adventskih sajmova seže u kasni srednji vijek. Božićni sajam u Dresdenu, prvi se put održao 1434. godine i jedan je od najstarijih božićnih sajmova. Danas privlači između 1,5 i 2 milijuna posjetitelja godišnje u vrijeme došašća.

Odlučili smo pitati i naše građane što misle o ovogodišnjem obilježavanju ovoga najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana u Busovači.

 Ivana l. nam je rekla: ''Blagdane redovito dolazim iz Zagreba provesti u Busovači, kako bih stigla biti s roditeljima. Raduje me da je ove godine sve tako posebno!''

''Lijepo je sto smo svi dali dio sebe sitnicama, po koji ukras, paketić, kupili vijenac i učinili da smo ponosni na ovo, nekome malo, a nama Busovljacima veliko i značajno okupljanje'', rekla nam je Marina.

Neka nam ovo bude lijepo pokazan put , kako bi iduće, i svake naredne godine, učinili još više i bolje. Kako bi s obitelji i prijateljima ponosno prošetali našim gradom, uživali u mirisu poslastica, glazbi i svemu onome što ovaj blagdan čini tako posebnim.

I za kraj, svakako da ima i onih koji će kritizirati ili naći manu svom ovom obilježavanju i trudu oko grada koga volimo, ali po koji Grinch još nikada i nigdje nije upropastio Božić.

Kopirati
Drag cursor here to close