Samo veselo

Bunica: Red roštilja, red pjesme i trubača

Izletnike je pjesmom razveselio i puhački orkestar Veseli Vranjaci.
Lifestyle / Flash | 01. 05. 2018. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bunica je prepuna izletnika koji na ovom mjestu proslavljaju Međunarodni praznik rada. Izletnici nisu samo iz Mostara, nego iz cijele BiH.

Miris roštilja i pjesma doprinose zabavi na poznatom izletištu.

Izletnike je pjesmom razveselio i puhački orkestar Veseli Vranjaci.

Podsjećamo, da je prije nekoliko dana Bunica uređena kako bi izletnike na ovaj dan dočekao savršen ambijent.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.[1] Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

Kopirati
Drag cursor here to close