Rekord

Bugarka zapjevala do 114 decibela

''Iznenadilo me kad sam na monitoru vidjela očitanje od 113,8 decibela'', kazala je 48-godišnja pjevačica u razgovoru za AFP.
Lifestyle / Flash | 31. 07. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smiljana Zaharieva shvatila je da ima dara kada je vidjela da u publici znaju zasuziti tijekom njezinih izvedbi. A i njoj su kanule suze radosnice kada je nedavno primila službenu potvrdu Guinnessove knjige rekorda da je otpjevala najglasniji mezzosopranski ton.

''Iznenadilo me kad sam na monitoru vidjela očitanje od 113,8 decibela'', kazala je 48-godišnja pjevačica u razgovoru za AFP.

Irska učiteljica Annalisa Flanagan vlasnica je svjetskog rekorda u naglasnijem vikanju sa 121 decibelom, ali u Gunnessovoj knjizi dosad nije bilo pjevačkog rekorda.

Zaharieva, iz južnoga bugarskog grada Plovdiva, morala je ispuniti stroga pravila. Pjevala je u studiju bez glazbene podloge, instrument za mjerenje jačine zvuka bio je udaljen dva i pol metra od nje i morala je držati ton najmanje pet sekundi.

Dio folklora

Jačina od 113,8 decibela otprilike odgovara buci koju čujete na rock koncertu ili na koncertu simfonijskog orkestra. Toliko je glasna i sirena vozila hitne pomoći ili vatrogasaca.

''Snažni glasovi karakteristika su bugarskog folklora'', kaže Dora Hristova, dugoogodišnja voditeljica svjetski poznatog zbora Tajna bugarskih glasova, koji je 2009. oduševio zadarsku publiku na Glazbenim večerima u svetom Donatu.

-''ši pjevači se rađaju s takvom fiziologijom, s prirodno jakim glasom'', dodaje Hristova.

Zaharieva je pohađala Nacionalnu školu narodne umjetnosti, potom i diplomirala na plovdivskom glazbenom konzervatoriju.
Nekoliko je godina bila članica drugog poznatog ženskog zbora "Veliki bugarski glasovi" i s njim je obišla svijet.

''Kada sam pjevala, ljudi su znali zaplakati'', rekla je.

Međutim, 1996. odustala je od karijere.

''Jednom sam se vratila kući, a moja me malena kći nije prepoznala. To mi je slomilo srce.''

Izniman raspon

Sa suprugom je otvorila turističku agenciju i pjevala samo prijateljima i obitelji.

''Ali osjećala sam prazninu. Moj glas je htio na površinu'', rekla je.  Na scenu se vratila 2015. i pjeva uz tradicionalne rodopske gajde, "kaba gaida".

Svetla Stanilova, čelnica plovidskog konzervatorija, davno je prepoznala njezine "čudesne vokalne sposobnosti i izniman raspon glasa".

''Imala sam 26 razreda u pedagoškoj karijeri i nikada nisam čula folklorni glas takva raspona'', rekla je.

Direktor sofijske opere Plamen Kartaloff nešto je skeptičniji prema njezinu rekordu.

''Kakva smiješna ideja, mjeriti nečiji glas'', rekao je i dodao da se operni pjevači, među kojima i oni poznati po snažnim glasovima, nikada nisu bavili mjerenjima.

A Zaharievu zanimaju joga i istočnjačke meditacijske tehnike pa želi istražiti iscjeliteljske učinke zvuka i surađivati s drugim umjetnicima. Za suradnju je već pitala Madonnu, ali još nije dobila odgovor.

''Želim iskoristiti dani mi glas kako bi pomogla ljudima'', kaže.

Kopirati
Drag cursor here to close