Oprez kod sadnje

Budite oprezni: Biljke koje vam mogu stvarati probleme u vrtu

Mnoge biljke je bolje posaditi na posebno mjesto, jer se prebrzo šire, zauzimaju puno mjesta u vrtu ili ugrožavaju rast drugih biljaka.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2021. u 21:10 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Vrt pun cvijeća

Postoje biljke koje zaista lijepo izgledaju, ali prije njihove sadnje raspitajte se je li pametno takve biljke saditi u vrtu ili im je potrebna posebna saksija. Mnoge biljke je bolje posaditi na posebno mjesto, jer se prebrzo šire, zauzimaju puno mjesta u vrtu ili ugrožavaju rast drugih biljaka. 

U nastavku navodimo neke biljke koje je bolje saditi izvan vrta.

Bršljan

Bršljan je višegodišnja zimzelena biljka koju je potrebno držati pod kontrolom. Ova zahvalna biljka uz minimalnu njegu brzo raste i penje se uz zidove, ograde, drveća. S obzirom na to da joj je potrebno puno prostora, preporučljivo ju je saditi izvan vrta.

Bršljan je pravo rješenje za prekrivanje starih zidova ili ograda. Iako se godinama tvrdilo da ova biljka uništava fasade, znanstvenici su otkrili kako mreža bršljanovih listova predstavlja toplinsku zaštitu koja štiti od ekstrema u temperaturi i vlazi.

Menta

Menta je višegodišnja biljka ugodnog mirisa koja u dobrim uvjetima vrlo brzo raste. Ima jak korijen koji se brzo širi, a sama biljka može narasti i preko metar visine.

Iz tog razloga je za mentu potrebno odvojiti dovoljno prostora. S obzirom na to da privlači mnoge štetočine, te da je napadaju mnoge bolesti treba biti oprezan kod sadnje ove biljke.

Tekoma

Tekoma je biljka koja je sa svojim narančastim cvjetovima vrlo često pravi ukras u dvorištima. Ovo je biljka, čiji korijen se širi metrima pod zemljom, pa kada je jednom posadite teško ju je odstraniti.

Prije sadnje ove biljke, svakako je preporučljivo unaprijed sve isplanirati u vrtu.

Lisičji rep

Lisičji rep je biljka koja će vašem vrtu dati zaista egzotični izgled. Ova biljka može narasti do 70 cm, a duguljasti, viseći cvjetovi zaista su prava atrakcija.

Ipak, ova biljka zahtjeva redovito održavanje, kako bi uvijek izgledala besprijekorno. Osobe koje imaju alergiju ili astmu trebale bi izbjegavati uzgajanje ove biljke. 

Kopirati
Drag cursor here to close