Lijepi prizor

Bruce Lee osvanuo s crvenom kravatom

18. listopada obilježava se Svjetski dan kravate kojeg slavi i Mostar.
Lifestyle / Flash | 18. 10. 2017. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kravata je samo jedan od mnogih hrvatskih izuma, a ima i svoj službeni dan. Danas je Svjetski dan kravate, koja je prvi put upotrijebljena kao odjevni predmet hrvatskih vojnika još u 17. stoljeću s najstarijim hrvatskim portretom osobe koja nosi kravatu.

Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Mostarski kip Bruce Leeja tako danas nosi crvenu kravatu oko vrata.

Mostarski kip Bruce Leeja s crvenom kravatom oko vrata - Bruce Lee osvanuo s crvenom kravatom

Osim majstora borilačkih vještina Kraljica Katarina, Aleksa Šantić, kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić, te Antun Branko Šimić samo su neki od spomenika koji danas nose crvenu kravatu oko vrata.

Morate priznati da i ove godine izgledaju šarmantno.

Kako navode iz HKZ Troplet, čija je programska zadaća, između ostaloga, promicanje hrvatske kulture i baštine, ovim 'performasom' su obilježili svjetski Dan kravate, te pozvali institucije i građane na obilježavanje Svjetskog dana kravate i aktivnosti koje slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i univerzalnu vrijednost i baštinu. 

HKZ TROPLET obilježava Svjetski dan kravate

HKZ Troplet, čija je programska zadaća, između ostaloga, promicanje hrvatske kulture i baštine, obilježava Dan kravate. Ove godine su se tom obilježavanju radosno pridružili priznati i poznati mostarski kipovi i biste.

Kopirati
Drag cursor here to close