prenose virus

Brazilci upozoravaju žene da ne zatrudne, a sve zbog komarca

Lifestyle / Flash | 24. 12. 2015. u 12:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju Brazilke da ne ostaju trudne, piše CNN. Potencijalni roditelji, a posebno na brazilskom sjeveroistoku, nagovarani su na odustajanje od trudnoće nakon što su stručnjaci otkrili porast mikrocefalije kod novorođenčadi.

Uzrok tog porasta je virus Zika kojeg prenose komarci, a može rezultirati nepotpunim razvojem mozga kod dojenčadi.Brazilski stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju Brazilke da ne ostaju trudne, piše CNN.

Potencijalni roditelji, a posebno na brazilskom sjeveroistoku, nagovarani su na odustajanje od trudnoće nakon što su stručnjaci otkrili porast mikrocefalije kod novorođenčadi. Uzrok tog porasta je virus Zika kojeg prenose komarci, a može rezultirati nepotpunim razvojem mozga kod dojenčadi.

''To je osobna odluka, ali u ovim trenucima nesigurnosti, preporučamo odgodu planiranja trudnoće'', izjavila je Angela Rocha, pedijatrica u bolnici Oswaldo Cruz za CNN.

Više od 2.400 slučajeva mikrocefalije prijavljeno je u dvadeset brazilskih država samo ove godine.

Primjerice, u cijeloj prošloj godini zabilježeno je samo 147 slučajeva te bolesti. Liječnici trenutno istražuju 29 smrti dojenčadi povezane s mikrocefalijom.

Kopirati
Drag cursor here to close