Društvo za spas

Bosanski brdski konj: Prije rata 20.000 grla, sada samo 140

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2017. u 10:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od glavnih zadataka Društva za spas bosanskog brdskog konja, koje je nedavno osnovano radi spašavanja ove ugrožene pasmine i povećanja njene brojnosti, jeste pomoć malim uzgajivačima koji imaju želju da uzgajaju bosanskog brdskog konja, ali su limitirani financijskim sredstvima.

''Naš cilj je da tijekom ove godine osigura deset takvih uzgajivača koji bi imali po dvije kobile'', kazao je Feni član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga.

Pojašnjava da bi kobile bile u sustavu selektivnog uzgoja a to znači da bi se pripuštale po utvrđenom planu, a parili bi ih s pastusima ergele 'Žiga'.

Taj način bi, ističe, osigurao da se u sljedećih pet godina dođe do brojke od 100 konja u Federaciji BiH, a danas ih ima oko 40 grla, "što bi već bila solidna baza za očuvanje ove pasmine".

''Broj jedinki bosanskog brdskog konja se počeo smanjivati od 1960. godine, ali u poslijeratnom razdoblju pada iz godine u godinu, tako da smo sada došli u poziciju da imamo oko 140 grla uzgoja u čistoj krvi, i to je ispod kritične mase'', upozorio je Žiga.

Tih 140 grla uzgaja se na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorski kotar u Hrvatskoj, te kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

''Svi mi kad se saberemo imamo 140 uzgojenih grla. Od tog broja u BiH je 55 grla, maksimalno'', kazao je Žiga.

Ističe da je 1960. godine bilo 500.000 grla, prije rata oko 20.000, a nakon rata 3.000 grla.

 

Kopirati
Drag cursor here to close