Kritično stanje

Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja

Lifestyle / Flash | 29. 09. 2016. u 10:23 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja", naziv je simpozija koji je danas organiziran u Sarajevu, imajući u vidu kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja. Vlasnik ergele 'Žiga' i član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja te predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga kazao je da se broj jedinki bosanskog brdskog konja počeo smanjivati od 1960. godine, ali u poslijeratnom periodu pada iz godine u godinu.

''Sada smo došli u poziciju da imamo oko 140 grla uzgoja u čistoj krvi, i to je ispod kritične mase. Od tog broja u BiH je oko 50 grla, maksimalno'', upozorio je Žiga. Navodi da se tih 140 grla uzgaja na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorskom kotaru u Hrvatskoj, te kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Kaže da je 1960. godine bilo 500.000 grla, prije rata oko 20.000 grla, po završetku rata nekih 3.000 grla, dok ih je danas oko 140. Naglašava da je bosanski brdski konj naša autohtona pasmina, vrlo kvalitetna, čiji je genetski materijal pravo blago.

''Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja pokušava da i ovim simpozijem, ali i putem sredstva informiranja, animira širu javnost i da s apelima dopre do onih koji bi trebali pomoći da se pasmina očuva, a to su resorna ministarstva poljoprivrede u FBiH i Republici Srpskoj'', naglasio je Žiga.

Na simpoziju će danas, najavio je, biti pokrenuta inicijativa da se formira društvo za spas bosanskog brdskog konja. Organizatori simpozija su Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja i Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close