Posjeta

Borovac: Potrebno pomoći Habulima i drugim povratnicima u Gacko

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2016. u 15:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac u četvrtak je tijekom jednodnevne posjete Nevesinju i Gacku razgovarala s tamošnjim načelnicima Momčilom Šiljegovićem i Milanom Radmilovićem, te povratnicima, kako bi se detaljno upoznala s uvjetima i mogućnosti procesa povratka u ta mjesta.

Volja za povratak, kako je naglasila, postoji ali za održivi povratak, po njezinim riječima, treba još puno raditi, te je kao osnovni preduvjet tom prilikom najavila početak izgradnje infrastrukture, javlja agencija Anadolija.

"Cilj nam je da zajedno u dogovoru sa lokalnim vlastima osiguramo što više uvjeta za održiv povratak i onih koji su se vratili i zaista žive na ovim prostorima. Da im omogućimo da na neki način kvalitetnije žive i da im pomognemo da žive od svoga rada. Ono na što sam zaista naišla jeste jedna spremnost oba načelnika da pomognu povratnicima", kazala je ministrica Borovac za Anadoliju.

"Povratnici ovdje imaju dosta problema kada je u pitanju i zdravstvena zaštita i socijalno. Puno njih ovdje živi praktično na ovim prostorima, ali osobna iskaznica je u Mostaru ili gdje drugo žive, gdje im je prvobitno mjesto boravka kako ne bi gubili neka stečena prava što zaista jeste jedan od uvjeta koji je otežavajući kada je u pitanju povratak. Dakle, ne mogu ni na jednoj općini da ostvare ono što zaslužuju i ono što je potrebno za život čovjeka u 21. stoljeću", naglasila je ministrica Borovac.

Dobra vijest o izgradnji puta posebno je obradovala mladu povratničku obitelj Habul, kojoj je ministrica Borovac jučer dala dodatni vjetar u leđa za poduhvate koje su sami poduzeli.

Adisa i Muharem Habul sa sinom Ilhanom jedina su mlada obitelj u zaseoku Habul kod Gacka koja se usudila vratiti na svoje ognjište i puni nade u bolji život uz pomoć roditelja i kreditnih sredstava, bez osnovnih uvjeta ipak stvorili obiteljsko gazdinstvo sa farmom koja broji 20 krava.

"Ova obitelj koju smo posjetili zaslužuje pomoć, jer se radi o mladoj obitelji i mene ohrabruje što se ovdje vraćaju mladi ljudi. Njima je potrebno dati podršku jer evo oni žive od svoga rada i ništa ne traže.

Uspjeli su da iz osobnih sredstava i imovine koju su imali nabave stoku i nastave posao kako bi održali svoju obitelj. U svemu tome vidimo da su zadovoljni s time koliko su spremni da sami rade i da ovdje žive i od svog vlastitog rada privređuju", kazala je ministrica Borovac za Anadoliju.

Tom prilikom je naglasila kako je obitelj Habul pravi primjer vlastitog zalaganja, te im obećala pomoć, kao i svim onima koji budu željeli poput njih stvarati novi život na vlastitom ognjištu.

"Nama puno znači što nas je ministrica posjetila i dala nam je podršku. Puno nam znači kad nam netko dođe i da nam neku podršku da ostanemo tu i da se borimo. To je za nas nešto veliko", kazao je Muharem Habul za Anadoliju, uvjeren da će svojoj obitelji vlastitim radom na obiteljskom ognjištu stvoriti život kakav u konačnici zaslužuju.

Kopirati
Drag cursor here to close