Na što trebate paziti

Bljesak.info donosi savjete stručnjaka: Kako pravilno vježbati i preko ljeta

Lifestyle / Flash | 04. 07. 2017. u 06:52 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada dođu ljetne vrućine rijetki su oni koji nastavljaju vježbati, pod izlikom da to nije zdravo. Pogotovo u Mostaru koji je poznat po svojim 'paklenim vrućinama.

Je li zapravo pametno vježbati itjekom ljetnih vrućina I kada je najbolje vrijeme za tjelovježbu provjerili smo s trenerom Imretom Čovićem, koji je apsolvent na fakultetu za sport i tjelesni odgoj, te voditelj Sporstsko rekreacijskog centra Profectus.

Bljesak.info: Je li pametno trenirati tijekom ljetnih vrućina?

Čović: Sigurno jako dobro pitanje. Trening bi trebalo primjenjivati oprezno i stručno. Svima koji žele vježbati preporučujem temeljit pregled kod liječnika i vađenje bazičnih nalaza. Svrha je jednostavna, spriječiti, a ne liječiti. Primjerice, ako imate slabiju krvnu sliku, treba se dozirati određeni oblik rada te ako se tom problemu ne pristupi pametno, možete imati jedino probleme i strah od cijelog treninga. Svi početnici su uvijek izloženiji određenoj "opasnosti" uslijed nepoznavanja rada vlastitog tijela pri određenim naporima i fiziološkim udarima.

U svakom slučaju ako se savjetujete sa stručnim trenerom i pristupite pametno procesu, moj savjet vam je da se pokrenete, pa i u vrijeme ljetnih vrućina.

Bljesak.info: Koje je najbolje vrijeme za tjelovježbu?

Čović: Tijekom ljetnih mjeseci važno je izbjegavati one nesnosne periode u danu kada tijelo samim hodom ima osjećaj da gubi mnogo energije. Stoga rano jutro ili predvečerje bi bili idealni za tjelesnu aktivnost.

Mada moram naglasiti da vrijeme treninga ovisi i o obliku rada koji se izvodi. U treningu utezima ozbiljan vježbač neće napraviti iste rezultate ujutro i navečer iz raznih psihofizioloških razloga.

Bljesak.info: Na što treba posebno obratiti pozornost ako se trenira u otvorem i zatvorenom prostoru?

Čović: Tijekom ljetnih vrućina definitivno je mnogo jednostavnije trenirati vani na svježem zraku, mada i zatvoreni klimatizirani prostori imaju svojih prednosti. Dosta je individualno i razlikuje se od vježbača do vježbača. Pojedine osobe jednostavno ne podnose zatvorene ili poluotvorene prostore, dok nekima to ne smeta. Moj iskren savjet vam je da pronađete ono što vam odgovara. Probajte i zatvorene i otvorene prostore, uvidite mane i prednosti i odlučite se.

Bljesak.info: Kakvu hranu jesti prije/poslije treninga?

Čović: Jako, jako široko pitanje o kojemu bi mogao esej napisati. Inače mnogo je bitnih faktora u pravilnom unosu hrane. Važno je raspoznati prave vrijednosti istih. Važno je istaknuti kako čokolada i ostale grickalice ne debljaju, nego suficit kalorija koji se najčešće ostvaruje prekomjernom konzumacijom istih. Nećete smršavjeti od visokoproteinske prehrane nego zbog kalorijskog deficita, mada će potpomoći gubitku tjelesne mase zbog svoje strukturne pomoći i niske kalorijske vrijednosti.

S obzirom da se u mom Sportsko - rekreacijskom centru Profectus izvode najčešće treninzi snage (anaerobni), gledat ćemo hranu iz toga kuta.

Prije treninga idealno je neko lagano bijelo meso (može i crveno) sa nekom ljetnom salatom. Sad, riža, krumpir i ostale ugljikohidratne namirnice po želji i unosu. Jer opet naglašavam, unos pojedinih markonutrijenata ovise od osobe do osobe. Pojedini klijenti ne mogu bez njih prije treninga, dok nekima smetaju zbog svog nesnosnog djelovanja nakon uzimanja.

Poslije treninga mišići su jako izmoreni, razina šečera u krvi je jako niska te započinje razgradnja mišića (katabolizam). Da bi to srpiječili tijelo u ovom trenutku treba što konkretniji obrok. Taj obrok je bogat proteinima te ugljikohidratima ovaj put. Preporuka je bilo koja proteinska namirnica (meso, riba, jaja, sirevi..) te neka kombinacija visokoglikemijske i niskoglikemijske namirnice (riža, krumpir, voće i slično).

Hranu prije i poslije treninga jako je delikatno objasniti te smatram da svaki pojedinac ima određene mane i prednosti što se tiče specifičnog unosa.

Bljesak.info: Koliko i zašto je hidratacija važna?

Čović: Voda, izotonični napitci i slične stvari tijekom treninga su stvarno osnova, pogotovo u ovom vremenskom razdoblju. Ravnoteža tjelesnih tekućina i elektrolita je izrazito važna za balans fizioloških funkcija organizma. Hidracija prije, tijekom i poslije treninga je osnova i važno je prepoznati važnost doziranog unosa bilo vode ili nekih napitaka. Prevelik ili premal unos vode tijekom vježbanja može dovesti do hipo ili hiperhidracije, tj. stanja u kojemu smo neposredno prije ili za vrijeme vježbanja unijeli veliku ili premalu količinu vode. Nekontrolirani unosi mogu utjecati na performanse ili stvarati fiziološke neugode bilo sportaša ili rekreativca.
Uz sebe uvijek nosite vodu ili ako ste u prirodi budite uvijek blizu nekog izvora vode, te neki vid grožđanog šećera čisto da nebi dolazilo do problema prilikom samih napora.

Rezime savjeta 

- Trenirajte i u ovim vrućim ljetnim danima, ali pametno! Nađite stručnu osobu i savjetujte se sa svojim liječnikom. Vodite brigu o svome tijelu, pogotovo redovno vadite bazne nalaze!
- Odaberite pravilan trening i isprobajte ga i ujutro i navečer, u zatvorenom pa i na otvorenom prostoru. Koja varijanta se pokaže najboljom, odaberite ju!
- Odredite pravilan kalorijski unos. Ne prevelik deficit! Ne prevelik suficit!
- Ako želite smršaviti nemojte izbacivati večeru!
- Nemojte živjeti na traci i eliptiku i groziti se utega!
- Nemojte jesti samo voće navečer jer to je šećer i dalje i ne izaziva fiziološki oporavak!
- Nemojte jesti jednom dnevno!
- Nemojte se izgladnjivati jer ćete upropastiti hormonalnu i krvnu sliku!
- Nemojte vjerovati jednom obroku dnevno i pustoj potrošnji!
- Balansirajte makronutrijentima!
- Ugljikohidrati nisu zlo, njihova zloupotreba jest!
- Sve što brzo dođe jako brzo, brzo će se i vratiti i to s prijateljima! ;)
- Unosite dovoljnu količinu vode, ne previše i ne premalo, nađite si neki balans.
- Pronađite stručnog trenera ili trenericu i ne vjerujte ničemu što je "BRZO"!!

 

Kopirati
Drag cursor here to close