Puk k'o šipak

Blidinje: Zimska sezona i više nego uspješna

U svijetu ima pet skijališta koja su udaljena 50 km od mora, jedno je u BiH
Lifestyle / Flash | 19. 01. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimska turistička sezona u Bosni i Hercegovini u punom je jeku. Iz godine u godinu sve veći broj gostiju privlači skijalište na Blidinju, posebno zaljubljenike u skijaške sportove iz centralne i južne Dalmacije, te Hercegovine. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima dosadašnju zimsku sezonu ocjenjuju i više nego uspješnom.

Park prirode Blidinje i popularno skijalište Hercegovaca i Dalmatinaca proživljavaju jednu od boljih sezona u posljednjih nekoliko godina. Na ruku tomu ide dobro vrijeme, odnosno snijeg, ali i bolja organizacija i promocija ove destinacije, kažu turistički radnici.

Foto: Bljesak.info / Blidinje

"Što se tiče ove sezone, ona je počela sredinom prošlog mjeseca, oko 15. prosinca i do danas je ona premašila i prošlogodišnji rekord, tako da je ova sezona iznimno zadovoljavajuća", otkriva Tomislav Zelenika, turistički radnik.

Svi posjetitelji na raspolaganju imaju ski lift dužine 929 metara, četverosjed kapaciteta 1.942 skijaša na sat, dječji lift, tri alpske staze uz polaznu stanicu na visini od 1.293 m/nv, te sankalište za najmlađe. Smatra se da je kompleks na Blidinju jedno od pet skijališta u svijetu koje je samo 50 km zračne linije udaljeno od mora.

"Imamo 5,6 kilometara skijaških staza, one svojom konfiguracijom spadaju u kategorije, lakše, teže i srednje teške kategorije tako da mogu zadovoljiti sve vrste skijaša i profesionalce i amatere. Također imamo jednu malu stazu za prve korake u skijanju za početnike", kaže Ivica Rezo, voditelj skijališta. 

Zimska idila na Blidinju ne ostavlja ravnodušnim brojne posjetitelje kojih u većem broju ima u danima vikenda, piše N1.info.

"Divno mi je, kumovi ovdje imaju vikendicu. Ovo mi je unuk i on je tu već drugi ili teći put. Lipo je baš je lipo", priča Božana Martić, Podaca.

"Dobro je, sad ćemo na skijanje, idem na manju stazu jer još ne znam skijati. Unajmit ćemo instruktora pa ću vježbati", kaže Mateo Pećar, Podaca.

Foto: Bljesak.info / Turisti na Blidinju

"Ovdje smo svake godine, imamo tu kuću već deset godina i super nam je ovdje, skijanje na tri staze. Došli smo iz Osijeka, malo je dalje, ali dođemo na tjedan dana. Najviše uživamo u klopi", ističe Marina Garac, Osijek.

"Super nam je imamo tu vikendicu i dolazimo svaki vikend. Dolazimo iz Marine kraj Trogira, i ja prvi put hoću da stanem na skije i tražimo učitelja", dodaju Ivanka Racitin i Ljiljana Naev.

Najmlađi su svoj dan iskoristili za sankanje i uživanje u snježnim radostima, a oni malo stariji u šetnji i boravku u prirodi i svježem zraku.

Blidinje je idealno za posjetu u svim godišnjim dobima. Pored uživanja u zimskim sportovima, moguće je planinariti na planinama Čvrsnici i Vran, voziti bicikl ili jednostavno uživati u šetnjama u prirodnom okruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close