Božić u Mostaru

Blagdanski duh dočaravaju ulični svirači, kuhano vino i sokovi od kadulje i šipka

Lifestyle / Flash | 17. 12. 2015. u 09:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čarolija mostarskog Malog blagdanskog sajma se razvija i mimo početnih planova i očekivanja organizatora, Gradske uprave Grada Mostara.

Uz mlade glazbenike organizirane oko neformalne facebook grupe “Ulični svirači“ koji svakodnevno nastupaju od Šetalištu od 18 i 30 do 21 sat novo iznenađenje su nam priredili mladi iz Župe ''Svetog Ivana Apostola i Evanđelista'' koji su za večeras, negdje iza 17 sati odlučili svojim sugrađanima ponuditi 600 porcija graha i tople napitke.

I, na samo da će grah ponuditi, oni su odlučili i kuhati ga na blagdanskoj šetnici uz druženje s Mostarcima tijekom dana.

''Vodu moramo nastaviti već oko 10 sati jer smo procijenili da će nam trebati dva sata dok provrije'', rekao nam je mladi šarmantni svećenik don Ivan Marčić te nam se pohvalio kako će osobno miješati grah da ne zagori, jer za to ipak treba i malo snage, a on voli kuhati. Dirljiva je razdraganost koja zrači iz ovih mladih ljudi koji su radost Došašća odlučili podijeliti sa svojim sugrađanima na ulici.

Sinoć su, uz najavljene i poznate izvođače Ivu Jurića i Karla Miličevića, nastupile i „Četri violine“, za ovu priliku formirani kvartet učenika iz ''Pavarottija'' koje je organizirala i dovela na šetnicu njihova kolegica Nikolina.

I dok su oni častili umilnim zvukom violina, Ivo i Karlo, u iščekivanju da nastave svoj program su se grijali kuhanim vinom. Oni koji ne piju vino grijali su se toplim sokom od kadulje i šipka, koje je osmislila, i izlagaču sokova predložila „šefica“ ovog malog sajma, Admira Čustović, stručna savjetnica za turizam Grada Mostara. Djeca su jela palačinke, a stariji kušali božićne kolačiće i razgledali štandove kreativaca.

Postoji, možda, šansa da se na Šetalištu večeras dogodi spektakl, uz don Ivanov grah i bogat glazbeni program ako Mostarci iz nostalgije ili radoznalosti odluče u većem broju izaći na mostarsko Korzo.

Valja istaći specifičnost ovog događanja u Mostaru koje ima šansi prerasta u autentičan spektakl.

Bez donatora, i uz minimalna ulaganja iz gradskog proračuna ( nepune 2000 KM uključujući i trošak nabave plinske grijalice koju je prvo večer glazbenicima obećao, i izvršio obećano, gradonačelnik Ljubo Bešlić) Mostarci su, kao izlagači i zabavljači napravili, i čine sve zanimljivijim ovaj događaj.

Moguće je da kao takav, autentičan, ima šansi opstati i razvijati se, te postati tradicijom i možda turističkom atrakcijom, priopćio je Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close