Mali ali raskošan

Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Više ne morate biti oni koji s čežnjom gledaju balkone svojih susjeda, pomalo im i zavideći što se na njima nalazi šarena cvjetna simfonija latica, boja i mirisa
Lifestyle / Flash | 07. 05. 2020. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Htjeli biste da vaš balkon donese dašak prirode i bude prava mala cvjetna livada ili povrtnjak no kvadrati vam to ne dopuštaju? No, rješenje uvijek postoji i ne morate se odreći svoje male zelene oaze unatoč nedostatku prostora. Donosimo vam nekoliko ideja i savjeta koje bilje birati, gdje ga saditi te kamo ga – smjestiti.

Više ne morate biti oni koji s čežnjom gledaju balkone svojih susjeda, pomalo im i zavideći što se na njima nalazi šarena cvjetna simfonija latica, boja i mirisa… Ili pak mali začinski raj i povrtnjak… I vi na vašem balkonu, ma kako mali bio, možete imati barem dio toga i uživati u svojoj zelenoj oazi. Saznajte u nastavku kako to postići…

Male tegle i male vrste

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Male tegle su prava veličina za male balkone. Naročito ako se mogu objesiti za ogradu ili pričvrstiti na zid. Birajte vrste koje neće imati ekspanzivan rast i zauzimati dragocjeno mjesto poput većine začina te nekih vrsta cvijeća – kadife, mini ruža, karanfila, vodenika, begonija….

Ako ne može horizontalno…

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Ako nemate mjesta za bilje na podu balkona ili nekoj komodi, rješenje postoji. I to nekoliko njih. Najefektnije i najštedljivije varijante su svakako tegle koje možete pričvrstiti na zid ili pak na strop, pa imate efektne viseće biljke. Imate li dovoljno mjesta na zidu, razmislite o više tegli, te odaberite one koje će se bolje isticati na fasadi.

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Također, možete iskoristiti i ogradu od balkona kako biste na nju objesili tegle. Birajte adekvatan oblik – uske žardinjere ili posve male teglice. Velike tegle s puno zemlje i zelenila mogle bi biti opterećenje za ogradu.

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Noviji trendovi života u gradu donose i vertikalne vrtove – na zidu balkončića možete posaditi pravi mali cvjetnjak, vrt za začinima i povrćem. Iznenadit će vas koliko malo mjesta i zemlje je potrebno bilju da bi izraslo u malim džepićima u vertikalnom vrtu.

Biljke stablašice

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Biljke koje rastući ne idu u širinu nego visinu idealne su za male balkone. Osim što su zbog svoga oblika praktične, djeluju i vrlo elegantno. Postoje mnoge poznate vrste koje mogu rasti na ovaj način poput ruža, ali dobar odabir je i maslina.

Sukulenti i…

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Sukulenti, kaktusi su vrlo nezahtjevni – ne trebaju puno vode niti specijalnih uvjeta uzgoja, a usto su idealni za male prostore. Kaktus i male zelene vrste pravi su odabir za male balkone, pa čak i one koji nisu na sunčanoj strani. Sukulenti će uspijevati u najmanjim teglama, a dobro rješenje je jedna velika žardinjera u kojoj ćete kombinirati više vrsta.

Penjačice i puzavci

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Bršljan na malome balkonu? Zašto ne? Ova biljna sitnih zelenih listova dat će vašem dnevnom boravku na otvorenom sjajan, pomalo bajkovit izgled ali će biti i prirodan izolator od vrućine i donijeti vam svježinu i zaklon od direktnog sunca i neželjenih pogleda. Bitno je redovno ga obuzdavati rezanjem….

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Osim bršljana, naročito ako želite puzavce koji imaju cvijeće, dobar odabir je jasmin ili pak ruža penjačica, koju možete posaditi sada u proljeće.

Također, i biljke zasađene u žardinjere, koje ćete staviti s vanjske strane balkona neće vam zauzimati prostor, a donijet će željenu atmosferu. Razmislite o petunijama, pelargonijama, surfinijama, verbenama, fuksijama koje imaju bogate cvjetove prekrasnih nijansi koji će se spuštati niz balkonsku ogradu ili niz viseću teglu koju ste pričvrstili na strop… Također, možete ih kombinirati i učiniti svoj balkon još zanimljivijim.

Začini

FOTO: DECOIST / Biljke idealne za vaš skučeni balkon

Začini na balkonu imaju niz vrlina – korisni su jer ih upotrebljavamo u spravljanju jela, daju prekrasne svježe mirise koji dopiru u naš dom a usto daju našem balkonu prirodan izgled i atmosferu vrta ili cvjetne livade. I naravno – ne zauzimaju puno mjesta jer većina vrsta ne raste puno u visinu niti širinu. Uspijevat će na zidu, kao vertikalni vrt, u istoj tegli s drugim biljem, prenosi Indizajn..

Kopirati
Drag cursor here to close