Mirisna družina

BiH uskoro dobiva udruženje ljubitelja parfema

Cilj ove mirisne družine je i borba protiv kopija, zbog toga rado odgovaraju na mnogobrojne upite članova grupe. Dobri poznavatelji parfema, lako prepoznaju one one prave.
Lifestyle / Flash | 07. 12. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH uskoro bi trebala dobiti prvo službeno udruženje ljubitelja parfema. Nakon što je broj članova na FB stranici Parfemologija prešao 12 000, osnivačica Merima Bašić odlučila je ozvaničiti rad ove grupe. Jedan od ciljeva im je i borba protiv kopija parfema na tražištu BiH.
Noviteti, vintage parfemi, oni kultni, svaki od njih ima svoje mjesto u kolekcijama ljubitelja parfema. Merima Bašić, tražeći one sa istančanim čulom mirisa na FB je privukla više od 12.000 članova, piše N1.

U dio njezine kolecije, upravo preko Parfemologije stigao je i Avonov vintage parfem "Timeless". Ipak omiljeni joj je Sicily.

Dolce&Gabbana Sicily koji je davno povučen i sada je jako tražen, i jedan veliki raritet. Jedan topli miris Sicilije u kojem dominira sicilijanska strast, a reklamirala ga je svojevremeno Monika Bellucci.

Svaka kap parfema koji se više ne proizvodi dragocjena je. Merjem Burek voli miris Poison midnight. Kaže, nije kolekcionar, već strastveni potrošač, pa joj činjenica da ovog parfema nema na tržištu još teže pada.

"Zadnji put kada sam gledala, mililitraže su različite, zadnji put kada sam gledala ovo konkretno išlo je i do 400 dolara. Danas su parfemi skuplji, ali tada je cijena do 150 KM bila sasvim dovoljna. Tako da parfem koji je bio sto KM, sada košta preko 400 dolara", rekla je Burek.

Za razliku od Merjem, Muhamed i skuplja i troši parfeme. Trenutno ima kolekciju od pedesetak parfema.

"Konkretno u Parfemologiji, najveće benefite sam pokupio kroz prijateljstva, upoznate ljude iz cijele Bosne, regije, pa čak i Europe, razmjenjujete iskustva, parfeme. Imate nešto u kolekciji što je nekome wow, a vi i koristite, ili ne koristite, onda on iz svoje kolekcije vama ponudi nešto što vama padne za oko, razmjene prodaje, sve ide tu", rekao je Muhamed Kadrić.
BH parfemolozi se druže, pišu recenzije, pomažu početnicima, trude se da se upoznaju sa većim brojem rariteta. Ukoliko nemate dovoljno novca ne znači da ne možete dobro mirisati, u grupi parfemologija-parfemoljupci spremni su vam prodati dio svog parfema dekant.

"Dekanti su način da vi iz jedne origunalne bočice dobijete uzorak parfema, i da na taj način testirate parfem prije neke krajne kupovine", kazala je Burek.

Cilj ove mirisne družine je i borba protiv kopija, zbog toga rado odgovaraju na mnogobrojne upite članova grupe. Dobri poznavatelji parfema, lako prepoznaju one one prave.

"Mademoiselle, gospođica, on je toliko kopiran da su Kinezi, naizgled bočicu kada je gledate na slici, jedino kada vam stigne bočica, kada je uzmete u ruke možete da vidite da li je kopija ili nije, jer naizgled to djeluje savršeno. Postoje i lošije kopije, ali ljudi se zalijeću jer su kutije dobro iskopirane i na tim lošim kopijama možete primjetiti da cjevčica bude dosta vidljiva, a specifikum Chanelovih bočica je da se cjevčica skoro nikako ne vidi", rekla je Merima Bašić, osnivač parfemologije.

Od početka 2021. neformalna grupa sa FB trebala bi dobiti svoj pečat. Plan Merime Bašić, koja je započela ovu parfemsku priču da u BiH osnuje prvo udruženje ljubitelja parfema.

Kopirati
Drag cursor here to close